Csáky Pál nem számol el az EP-kampányával

Csáky
Pozsony |

<p>Csáky Pál állítólag 266,70 euróból tudott megjelentetni több tízezer példányban egy 32 és egy 12 oldalas kiadványt, amit áprilisban és májusban lapunk olvasói is megkaptak.</p>

Az MKP listavezetője azt állítja, hogy nem volt önálló kampánya. Az áprilisban megjelenő Húsvéti Újságot, valamint a májusban terjesztett Májusi Újságot nem tartja kampánykiadványnak – ezekben Csáky európai parlamenti képviselőként hirdette önmagát, a lapban szerepel az MKP programjának kivonata, és természetesen Csáky Pál minden mennyiségben.

A frissen megválasztott EP-képviselő azzal érvel, hogy a kampány csak május 3-án kezdődött, így a nyomtatványok nem számítanak kampánykiadványnak. A költségekről nem tájékoztat, kiegészítő kérdéseinkre csak annyit válaszolt, hogy a „a két újság a kampány előtt jelent meg, terjesztésüket én fizettem Peczár Károly és Héger Rudolf segítségével”.

Egy „Újság” 10 ezer euró

„A Húsvéti és a Májusi Újság című kiadványokat a szlovákiai adófizető polgárok 2 százalékos felajánlásaiból fizettük” – írta Csáky lapunk kérdéseire. A rozhodni.sk honlapon szereplő jegyzék szerint a lapokat kiadó Pro Futuro Hungarica Polgári Társulás, melynek Csáky az elnöke, 2013-ban összesen 266,70 eurós támogatásban részesült a 2 százalékos adófelajánlásból. Csáky állításával szemben a kiadványok több ezer eurós tételt jelentettek. A 32 oldalas kiadvány – amilyen a Húsvéti Újság volt – ára lapunk információi szerint 60 ezer darab nyomtatása esetén minimum 5000 euró.

Legalább ilyen mennyiségben kellett nyomtatni, mivel mind a Vasárnap, mind az Új Szó mellékleteként megjelent. Emellett a Szabad Újság mellékleteként is megjelent és postaládákba is bedobálták, vagyis további több tízezer példány költségeit is hozzá kell számítani.

Újabb tétel a terjesztés, lapunkban és a Vasárnapban egy példányt 0,07 euróért helyeznek el, 60 ezer darab esetében – amely a két lap együttes példányszáma – ez 4200 euró költséget jelent. Ez csak egy kiadvány ára, a Májusi Újság ugyan vékonyabb, 12 oldalas volt, de ez is több ezer euróba került. Csáky kampánya azonban már tavaly megkezdődött, Karácsonyi Újságja is legalább 10 ezer euróba került.

Csáky nem tartja kampánynak az általa írt dráma bemutatását sem, az előadások általában ingyenesek voltak. „A Hit és hűség című előadásokat a szervezők – meghívó fél – fizetik. Ennek a kampányhoz semmi köze” – állítja Csáky. Az MKP honlapja szerint például a május 12-i udvardi előadás MKP-kampánygyűlés is volt egyben, ahol bemutatkoztak a párt jelöltjei.

A hidasok is több ezer euróból kampányoltak

A Híd európai parlamenti képviselőjelöltjeinek személyes kampánya is többezer euróba került, ám ők ezt nem titkolták. „Mintegy 15 ezer eurót költöttünk saját forrásból a kampányra” – mondta lapunknak Nagy József, a Híd megválasztott EP-képviselője. Ennek legnagyobb részét a rendezvények vitték el, a másik nagyobb tétel a hirdetések voltak. A költségeket saját pénzéből fizette. „Ugyan voltak kisebb támogatóink, de ők nem pénzzel, hanem jobbára kedvezményekkel támogattak, így ezeket nem számítottuk bele” – magyarázta Nagy.

Simon Zsolt, a Híd listavezetője saját, a párttól független kampányát eredetileg 15 ezer eurósra tervezte. „Úgy néz ki, hogy a költségek elérhetik akár a 20 ezer eurót is” – mondta lapunknak a Híd listavezetője. Ebben az összegben 22 óriásplakát, a sajtóban megjelent hirdetések és kisebb plakátok, szórólapok fértek bele. Kampányát Simon is saját forrásból fedezte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?