Az auschwitzi haláltábor egyik őrének kiadatását kérik a németek

Philadelphia |

<p>Németország kérte egy 89 éves philadelphiai férfi kiadatását az Egyesült Államoktól több százezer zsidó férfi, nő és gyerek halálával kapcsolatban - közölte szerdán egy amerikai bíró.</p>

A tájékoztatás szerint az amerikai hatóságok kedden otthonában őrizetbe vették Johann Breyert azoknak az állításoknak alapján, hogy az idős férfi az auschwitz-birkenaui és a buchenwaldi haláltáborban őrként szolgált. Az illetékes bíró szerdán úgy döntött, hogy Breyer őrizetben marad, s a kiadatási kérelem ügyében augusztus 21-re tűzte ki a tárgyalást.

Az immár nyugdíjas szerszámkészítő Csehszlovákiában született, és 17 évesen csatlakozott a Waffen SS-hez. Breyer 1952-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba. A múlt század kilencvenes éveiben felmerült, hogy kiutasítják, de ügyvédei azzal érveltek, hogy amerikai állampolgár, mert édesanyja Philadelphiában született. Azt is felhozták védelmére, hogy Breyert kényszerítették a belépésre az SS-be.

Németország elfogatási parancsot adott ki ellene - közölte Timothy Rice bíró a philadelphiai körzeti bíróságon. A The New York Times című lap azt írta, újabb bizonyítékok erősítették meg az ellene szóló vádakat. Háborús dokumentumokból kiderült, hogy az általa mondottakhoz képest korábban szolgált őrként Auschwitzban. Arra is fény derült, hogy őrként szolgált a hírhedt birkenaui altáborban, amelyet kizárólag a foglyok meggyilkolására használtak - írta az amerikai újság. 

Breyer ügyvédjei szerdán a bíróság előtt azzal érveltek, ügyfelük nem elég egészséges ahhoz, hogy szövetségi fogházban tartsák, amíg ügyében döntés születik. Az auschwitz-birkenaui haláltábor volt a legnagyobb náci megsemmisítő tábor. A nácik által megszállt Lengyelországban fekvő lágerben több mint egymillió embert öltek meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?