A cseh kormány is mérlegeli az egészségbiztosítók összevonását

Prága |

<p>Svatopluk Němeček, cseh egészségügyi miniszter jelezte, hogy mérlegeli az állam által ellenőrzött három egészségbiztosító összevonását.</p>

A miniszter szerint ez egy logikus változat. "Előbb azonban meg kell vizsgálni az összes egészségbiztosító működését és helyzetét" - jelentette ki Němeček a közszolgálati televízió egyik vitaműsorában. Úgy véli, hogy a kérdés az év végéig eldőlhet. Amennyiben összevonnák az Általános Egészségbiztosítót (VZP), a Belügyminisztérium Egészségbiztosítóját és a Katonai Egészségbiztosítót, akkor az új biztosítónak mintegy 8 millió ügyfele lenne, ami a csehországi biztosítottak több mint 75 százaléka. Az új egészségbiztosító az elképzelések szerint 2016-ban kezdene el működni. Évi forgalma mintegy 181 milliárd korona lenne. A ma működő nyolc egészségbiztosító éves forgalma mintegy 240 milliárd korona. A három állam által ellenőrzött egészségbiztosító összevonását Andrej Babis pénzügyminiszter is támogatja. "Ez mindenképpen jó ötlet. Minden fúzió azonban bonyolult, ezért el kell végezni a szükséges elemzéseket, nehogy az ügyfelek máshová menjenek" - nyilatkozta Babis. A három érintett biztosító egyelőre nem nyilatkozott. A többi biztosító azonban jelezte, hogy ez a folyamat az egészségbiztosítás terén meglévő konkurencia megszűnéséhez vezethet. Hasonlóan érvel a jobboldali ellenzék is. "Attól tartok, hogy elveszhet a piaci konkurencia" - reagált Leos Heger, volt egészségügyi miniszter (TOP 09).  A közszolgálati televízió azonban emlékeztetett: az egészségbiztosítók számának csökkentése a tavaly megbukott Petr Necas (ODS) kormány programjában is szerepelt. Heger, mint tárcavezető a belügyi és a katonai egészségbiztosító összevonását javasolta. Akkori nyilatkozata szerint az állam ezen 70 millió koronát takarított volna meg.Csehországban jelenleg több egészségbiztosítós rendszer van érvényben. A kilencvenes évek közepén létrejött majdnem negyven egészségbiztosítóból azonban mára csak nyolc maradt meg a piacon. A legnagyobb az állam által felügyelt VZP, amelyhez a biztosítottak több mint 60 százaléka tartozik.  Szlovákiában már 2012 őszén jóváhagyta az egy egészségbiztosítós modell bevezetésének tervét Robert Fico kabinetje, az egészségbiztosítási rendszerbe befolyó források hatékonyabb kihasználására hivatkozva. Annak alapján Szlovákiában megszűnne az 1993-ban bevezetett több biztosítós egészségügy biztosítási rendszer és azt az egy - állami kézben lévő - egészségbiztosítós modell váltaná fel. Az átállás azonban az anyagiak hiánya miatt késik.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?