A vörös hús gyakori fogyasztása összefügghet a mellrákkal

Boston |

<p>A vörös hús fogyasztása összefügghet a mellrákkal: azoknál a nőknél, akik gyakran esznek hamburgert, steaket és más hasonló fogásokat, kissé magasabb lehet a mellrák kockázata - derült ki egy új tanulmányból.</p>

 Azt régóta tudják az orvosok, hogy a vörös húsban gazdag étrend összefügg a rák egyes fajtáival, köztük a bél- és a hasnyálmirigyrákkal. A mellrák kialakulásában játszott szerepéről azonban nem volt elegendő bizonyíték.

A Harvard Egyetem kutatói több mint 88 ezer, 26-45 éves nő adatait elemezték. Ők 1991-ben válaszoltak a kérdésekre. A vörös hús fogyasztásának gyakorisága a soha vagy havi egy alkalomtól a napi hat vagy annál is több adagig terjedt.

A tanulmány első eredményeit 2006-ban publikálták, és úgy tűnt, 12 év elteltével van összefüggés a vörös hús és a mellrák között. Az új kutatás ezt a sejtést támasztja alá hosszabb követési idő és a mellrák más típusainak elemzése után. Húszéves követési idő után azoknál a nőknél, akik a legtöbb vörös húst ették, minden ezer főre plusz 6,8 mellrákos eset fordult elő. Azt a lehetőséget nem zárták ki a kutatók, hogy más tényezők magyarázhatják a vörös hús gyakori fogyasztása és a mellrák közötti látható összefüggést.

A fejlett országokban élő nőknél 12,5 százalék eséllyel alakul ki mellrák. A tudósok úgy vélik, a vörös hús fehérjéi felgyorsítják a sejtosztódást és a daganat növekedését. A húskészítmények nitrátjait már lehetséges rákkeltő anyagként tartják számon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?