Benézhet a papok hálószobájába az érsek

<p>&nbsp;Joga volt nyilatkozatot aláíratnia papjaival Ján Orosch érseknek, legalábbis a munkafelügyelet szerint tevékenységük jellegéből adódóan ez nem tekinthető diszkriminációnak. Orosch a nemi irányultságukkal, szexuális életükkel kapcsolatban íratott alá becsületbeli nyilatkozatot egyes papokkal.</p>

A papok a nemzeti munkafelügyeletnél tiltakoztak, amely a beadványukat elfogadta és azt vizsgálta, megsértette-e az érsekség mint munkaadó, a munkatörvénykönyvet és az antidiszkriminációs törvényt. Azonban arra a következtetése jutott, hogy az egyház a papok kinevezését és áthelyezését illetően önállóan és az állam törvényeitől függetlenül dönthet. „A szabad vallásgyakorlásról és az egyházak jogállásáról szóló törvény alapján az egyházak az állami hatóságoktól függetlenül intézik ügyeiket és nevezik ki lelkészeiket” – áll a válaszban.

A pap ne legyen homoszexuális

Ilyen ügy a lelkészek megítélése is, és a katolikus pap alkalmasságához hozzátartozik, hogy cölibátusban él, nem homoszexuális, nincs szeretője, gyermeke és az egyház tanításának megfelelően él. „Az egyházak függetlensége a papok kinevezését illetően tárgya a Szlovák Köztársaság és a Szentszék közti alapszerződésnek, amely előnyt élvez a munkatörvénykönyvvel és az egyházak jogállásról szóló törvénnyel szemben. A katolikus egyház kizárólagos jogköre, hogy a lelkészek kinevezéséről, áthelyezéséről és leváltásáról döntsön a saját kritériumai szerint” – áll a munkafelügyelet állásfoglalásában. A munka törvénykönyve a felügyelők szerint csak a társadalombiztosítás, az okozott kárért való felelősségbiztosítás, a munkahelyi balesetek és a munkavégzés akadályoztatása terén vonatkozik a papokra, minden másban a kánonjog élvez elsőbbséget.

Csak a bíróság marad

A vizsgált esetben a munkafelügyelet megállapítása szerint, maga az a tény, hogy az érsek nyilatkozat aláírására kényszerítette, és annak megtagadása esetén elbocsátással fenyegette a papokat, még nem jelent diszkriminációt. Az egyenlő bánásmód elvét csak akkor sértette volna meg, az érseki hivatal, ha nem minden papot von kérdőre, esetleg egyeseket elbocsát, mert nem tettek nyilatkozatot, másokat pedig nem. Ezt a panasztevőknek kellett volna bizonyítaniuk.

Végül a felügyelet figyelmeztet, hogy ha a papok személyes jogaikban és becsületükben érzik sértve magukat, bírósághoz fordulhatnak. Ezt nyilván nem fogják megtenni, mert az érintettek már így is megtorlástól tartanak. „Az érsek néhányat közülünk behívatott és azt firtatta, ki tett feljelentést. Ő tudja a legjobban, hogy csak azokat kényszerítette a nyilatkozat megtételére, akik kényelmetlenek számára, de mi ezt soha nem tudnánk bizonyítani. Úgy látszik, nincs instancia ahová fordulhatnánk, teljesen ki vagyunk szolgáltatva az érsek kényének-kedvének” – mondta lapunknak az egyik pap azok közül, akik a munkafelügyelethez fordultak. Az érsekségre információink szerint azóta senkit nem idéztek be a szóban forgó nyilatkozat végett, de júliusban több áthelyezés is várható a Nagyszombati Egyházmegyében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?