Gyümölcsutat alakítanak ki Dél-Szlovákiában

Felsőszeli |

<p>Édes, egészséges élet néven egy dél-szlovákiai régiókon átívelő gyümölcsút kialakításán dolgozik a galántai járásbeli Öreg-Feketevíz és a Dudvág Helyi Akciócsoport az Ipoly menti Partnerstvo Krtíšskeho Poipliával és a Kras Polgári Társulással.</p>

Kovács Lajos, az Öreg-Feketevíz HACS menedzsere lapunknak elmondta, elemzést készíttetnek a gyümölcsösökről és a gyümölcstermesztőkről. „Fa gyümölcsszárítót építünk és mustkészítőt veszünk. A gyümölcsútról térképet és tájékoztató füzetet készítünk, a tervek szerint július végére elkészül a gyümölcsút logója” – tájékoztatott Kovács Lajos. A gyümölcsúttal a régió jellegzetes helyi termékeire és a gyümölcstermesztés hagyományaira hívnák fel a figyelmet. A közös reklámstratégiával elősegítenék, hogy beinduljon a terület idegenforgalma. Nyártól gyümölcsfesztiválokat rendeznek, amelyek programját az adott régióra jellemző gyümölcsfajta köré építik fel. A kelet-szlovákiai területeken a szilva lesz előtérben, Közép-Szlovákiában a körte. Nyugat-Szlovákiában az almatermesztés kapja a főszerepet. A tervek szerint októberben almafesztivált rendeznek Királyrévben a HACS Öreg-Feketevíz és a Dudvág községeivel. A fesztivál programja mellett szemináriumokat is tartanak. A termesztők szakemberektől sajátíthatják el a gyümölcsfák metszési technikáját, a termés hatékony felhasználását.

Nemcsak a meglevő gyümölcsösök ápolása a cél, hanem új ültetvényeket is kialakítanának, amelyekben a hagyományos gyümölcsfafajták kapnak helyet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?