Nem a Magyar Honvédség gyakorlata zavarta a polgári légiközlekedési frekvenciákat

Budapest |

<p>A Honvédelmi Minisztérium (HM) közlése szerint nem a Magyar Honvédség NEWFIP 2014-es gyakorlata zavarta a polgári légiközlekedési frekvenciákat a napokban Közép-Európában.</p>

A minisztérium ezt arra reagálva közölte vasárnap az MTI-vel, hogy az Index az osztrák Kurier cikkére hivatkozva azt írta, egy magyarországi NATO-gyakorlat zavarhatta meg csütörtökön az osztrák, a szlovák és a cseh légiirányító rendszert.     A lap szerint a magyarországi, elektronikus hadviselést szimuláló NATO-gyakorlaton megzavarták a légiforgalmi irányítás jeladóit, ezért a gépek pilótáinak jelenteniük kellett, merre van a gépük, mivel az irányítók nem látták őket a radaron.    A HM közölte: az észak-atlanti szervezet által előírt NEWFIP- (NATO Electronic Warfare Force Integration Period) gyakorlatot négyezer méteres magasságban, és csak kis intenzitású zavarást alkalmazva végezték, ennek során a katonai eszközök nem használtak semmilyen, a polgári légiközlekedés biztonságát veszélyeztető frekvenciát.    A június 2-től 6-ig tartó gyakorlatot Kecskeméten rendezték, így az is kizárt, hogy mindez bármilyen kihatással lehetett volna az osztrák, a szlovák vagy a cseh légiközlekedésre - tették hozzá.    Az illetékes pozsonyi és prágai hatóságok ezt megerősítették.     Veronika Sevcikova, a pozsonyi Stefánek repülőtér szóvivője az MTI tudósítójának érdeklődésére válaszolva hangsúlyozta, hogy a szlovák polgári légi irányításban sem csütörtökön, sem az azt követő napokban nem észleltek semmilyen zavart.    Hasonlóan nyilatkozott az MTI prágai tudósítójának a cseh polgári légi irányítás szóvivője, Richard Klima is, megerősítve, hogy semmilyen fennakadásról nincs  információjuk.    A 2014. június 2-6-ig Kecskeméten megrendezett, valós repüléssel egybekötött, harcászati szintű gyakorlaton az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred - illetve kitérő repülőtérként MH Pápa Bázisrepülőtér, és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis a légi kutató-mentő készenléti szolgálat biztosításával - vett részt.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?