Rusnákot szexizmussal is megvádolhatnák

Pozsony |

<p>Szexizmus miatt is felelősségre kellene vonni Dárius Rusnákot, aki magyar nőket zaklatott az elnöki palotához közeli bárban, véli a Polgár, Demokrácia és Felelősség (ODZ) emberjogi szervezet.</p>

Az aktivisták szerint nemcsak magyarellenes kirohanásról volt szó, hanem a nőkkel szembeni erőszak megnyilvánulásáról is, ami a különböző futball- és jégkorongmérkőzések után rendszerint előfordul.

„Azokban a családokban és párkapcsolatokban, melyekben előfordul erőszak, az a nőkkel szemben köztudottan éppen az elveszített meccsek után fokozódik: ha veszít az a csapat, amelynek az erőszakos férfi szurkolt, csalódottsága, dühe a partnerével szembeni agresszivitásra változik. Ebben az esetben ennek azok a nők itták meg a levét, akik éppen a közelben voltak” – magyarázta lapunknak Janka Debrecéniová, az ODZ igazgatóhelyettese. Erre még a legfelsőbb szinten is akad példa: pár évvel ezelőtt Ivan Gašparovič államfő az akkori miniszterelnök asszonyt, Iveta Radičovát a téli stadionban a lift előtt erősen meglökte a könyökével, majd durván rámordult, hogy ne álljon az útjában. Az államfő később mentegetőzött, hogy csak viccelődött, s az elveszített meccs miatt volt mérges.

A civil szervezet elítéli a nemzetiségi, faji és vallási hovatartozás miatti uszítást, és az aktivisták remélik, mivel szemtanúk is vannak, az ügyet nem söprik szőnyeg alá, s ezúttal a bűnös elnyeri méltó büntetését – nem úgy, mint Malina Hedvig esetében. A rendőrség garázdaság címén indított eljárást, de elképzelhető, hogy átminősítik kisebbség elleni uszításnak. „Az ellenkezőjét el sem tudom képzelni, szerintem egyértelműen uszítás volt. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy ha szexuális irányultság vagy a nőkkel szembeni gyűlölködés miatt történik ilyesmi, vagyis szexizmusról van szó, arra a mi büntetőjogunk nem reagál. Több országban már e felett sem hunynak szemet, például Belgiumban a közelmúltban vezették be a szexizmus bűncselekményét” – tette hozzá Debrecéniová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?