A válogatós kisgyerek is megtanítható az új zöldségfélék elfogadására

<p>Még a válogatós kisgyerekek is megtaníthatók az új zöldségfélék elfogadására, evésére, ha kétéves koruk előtt rendszeresen kínálják őket - állapította meg a Leedsi Egyetem tanulmánya.</p>

A kutatók 332 kisgyermeknek adtak articsókapürét. A brit, francia és dán csemeték legkisebbike négyhónapos múlt, a legidősebb hároméves és két hónapos volt. Ötből egy az utolsó falatig megette a zöldségpürét, 40 százalékuk pedig megtanulta szeretni is - tudósított a BBC a PLoS One tudományos portálon közzétett tanulmányról.    A kutatók egy közkeletű tévhittel is leszámoltak: eszerint a zöldségek ízét el kell változtatni, hogy a gyerekek megegyék az ételt. A kutatás alatt minden kicsi öt-tíz étkezésnyi, legalább 10 dekagramm articsókapürét kapott. A fogásokat tisztán, cukorral, illetve növényi olaj hozzáadásával kínálták nekik.    Azt vették észre, hogy a cukrozott és a natúr püréből megevett mennyiség között idővel nem volt nagy különbség, tehát valószínű, hogy a zöldségek édesítése nem ösztönzi arra a kicsiket, hogy többet egyenek belőlük. Általában a kutatásban részt vevő kisebb gyermekek több articsókapürét ettek meg, mint az idősebbek.    Ez azért van , mert a kicsik egy bizonyos életkorban válogatósak és bizalmatlanok lesznek - mondta Marion Hetherington, a Leedsi Egyetem pszichológiai tudományok munkatársa, a tanulmány szerzője. "Kétéves kor alatt nyitottak az új tapasztalatokra, hajlandóbbak megenni az új zöldségeket, ezután azonban vonakodnak új dolgokat kipróbálni, elkezdik visszautasítani az ételt, még az olyanokat is, amelyeket korábban szerettek" - magyarázta.    A kutatásban részt vevő gyerekek egy részét (40 százalékuk) "tanulónak" nevezték, ők idővel egyre több articsókát ettek. Püréadagja több mint háromnegyedét megette a gyerekek 21 százaléka, őket a "tányértisztítók" kategóriájába sorolták. "Nem evőknek" címkézték azokat a tipegőket, akik kevesebb mint tíz grammot ettek a zöldségből, amikor ötödszörre kaptak belőle. A többi gyermeket egyik csoportba sem lehetett sorolni.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?