Szombaton Hidaskürtön látható a Felvidék – Horná zem című film

Galánta/Hidaskürt |

<p>Szerda este Galántán mutatták be Vladislava Plančíková Felvidék &ndash; Horná zem című filmjét. Szombaton Hidaskürtön vetítik az alkotást a Vándormozi projekt keretében.</p>

Fiatalok és idősek is kíváncsiak voltak az animált dokumentumfilmre, körülbelül hatvan néző látta Galántán a fiatal rendező alkotását. Vladislava Plančíková filmjében több család történetén keresztül mutatja be a lakosságcsere folyamatát. Az unoka teljesíti dédszülei kívánságát, akiket a magyarországi Tótkomlósról telepítettek Szlovákiába. Közben szembesülhetünk az egyszerű emberek történetével, azok sorsával, akiknek az élete politikai döntések miatt változott meg. Szó esik a magyar kérdés megoldásáról a háború utáni Csehszlovákiában, a szlovákok és magyarok közötti viszonyról, a mai fiatalok identitásáról. A film sokak szemébe könnyeket csalt. „Élethű ez a film. Nagyon jó” – nyilatkozott a vetítés után az egyik néző, aki gyerekként élte át a kitelepítést.

A rendező elmondta, szeretné, ha a film eljutna azokhoz az emberekhez, akiket a legjobban érint. A Vándormozi projekt elindításához 2500 euróra volt szükségük a szervezőknek, nyilvános gyűjtést szerveztek. Több mint 2900 euró gyűlt össze. Egy vállalat támogatásának köszönhetően a tervezett vetítések mellett még további tíz bemutatót tudnak finanszírozni.

Szombaton este héttől a hidaskürti kultúrházban mutatják be az alkotást. Vladislava Plančíková, a film rendezője és néhány szereplője a galántai járásbeli faluból származik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?