Tizenhat év múltán találtak meg egy ellopott Stradivari-hegedűt Kanadában

Montreal |

<p>Tizenhat évvel ellopásuk után találtak meg két hegedűt Québecben, az egyiket feltehetően a híres olasz hegedűkészítő mester, Stradivari készítette.</p>

A hangszereket 1998-ban lopták el Montrealban, egy parkoló autóból, és a múlt héten kerültek elő teljesen ép állapotban – közölte Richard Gauthier québeci rendőrkapitány. "Egy ilyen kincs elvesztése, amelyet Michelangelo és Leonardo da Vinci műveihez hasonlítok, hiszen egyidős velük, nagy megszégyenülés volt. Heteken át sírtam" – mondta el a hegedű jogos tulajdonosa, nevének elhallgatását kérve a Journal de Montreal című kanadai lapnak.

A két hegedű pontos értéke nem ismert, a tulajdonosnak nem volt ideje felbecsültetni őket a lopás előtt. Ő 40 ezer dollárért jutott az egyik és 16 ezer dollárét a másik hangszerhez. "'Az egyik hegedűn az "Antonius Stradivarius 1685" felirat látható, amely az olasz mesterre és a készítés évére utal. A Stradivari-hegedűk több millió dollárba kerülnek, míg a ma készített legjobb hangszerek ára sem éri el az 50 ezer dollárt.

Több évi sikertelen nyomozás után névtelen bejelentések nyomán bukkant a rendőrség a tettes nyomára, amikor a feltételezett bűnöző el akarta adni értékes zsákmányát. "Az illető keresett valakit, aki felbecsülné a hegedűket, hogy megtudja, mennyit érnek" – mondta Richard Gautier, aki hozzátette: Québecben most először találtak meg egy ilyen értékes hegedűt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?