Pert nyert az állam

Pozsony |

<p>Pert nyert Szlovákia az Union Egészségbiztosító holland tulajdonosa, az Achmea ellen. A társaság szerint azonban elérték céljukat: megakadályozták az egybiztosítós rendszer kialakítását.</p>

Az Achmea megelőző csapásként, az egybiztosítós, állami egészségbiztosítási rendszer tervezett kialakítása miatt perelte be Szlovákiát a nemzetközi döntőbíróság előtt, a befektetések védelmére hivatkozva. „A döntőbíróság megállapította, hogy az egészségbiztosítási rendszer koncepciójának kialakítása és a megvalósítás teljes mértékben az adott állam hatáskörébe tartozik” – hangsúlyozza a pénzügyminisztérium. A következő mondatban azonban már arról tájékoztatnak, hogy a bíróság azt állapította meg, hogy ez az ügy nem az ő hatáskörébe tartozik. „A bíróság kijelentette, hogy nem áll jogában beavatkozni egy szuverén állam demokratikus folyamataiba és nem áll jogában dönteni az ügyben” – folytatja a minisztérium. Az Achmea a Szlovákia és Holandia között érvényes, a kölcsönös befektetések védelméről szóló nemzetközi szerződésre hivatkozva perelt, azt állítva, hogy az állami egészségbiztosítási rendszer létrehozása ellentétben áll ezzel a dokumentummal. A bíróság döntésében megállapította, hogy a per teljes költségét az Achmea viseli, Szlovákiának 1,011 millió euró, a bíróságnak pedig 340 ezer euró perköltséget kell kifizetnie. Az Achmea nem tartja vereségnek a döntést. „A per indításának legfontosabb oka az egybiztosítós rendszer kialakításának megakadályozása volt – tájékoztatta lapunkat Bert Rensen, az Achmea szóvivője. – Most már egyértelműen kijelenthetjük, hogy ezt a célt elértük. Ezt a legjobban az mutatja, hogy a döntőbíróság kijelentette: nem áll jogában dönteni az ügyben, elsősorban azért, mert nem áll fenn a kisajátítás valós veszélye, nincs semmilyen probléma, amivel foglalkoznia kellene.” Az Achmea azonban egy másik ügyben pert nyert Szlovákia ellen, igaz a pénzügy erről azt állítja, hogy még nincs lezárva. Akkor a társaság amiatt perelte az államot, mert korlátozta az egészségbiztosítók nyereségének felhasználását. Az ítélet szerint Szlovákiának 22 millió euró büntetést és 3 millió euró perköltséget kell fizetnie az Union tulajdonosának. Az ítélet ellen akkor a szlovák kormány panasszal élt egy német bíróságon. „A német bíróság még nem döntött, és a luxemburgi bíróságon is kértük a végrehajtás felfüggesztését” – tájékoztatott a pénzügyminisztérium. Az Achmea azonban úgy véli, hogy Szlovákiának már ki kellett volna fizetnie a decemberben megítélt bírságot, ezt támasztja alá az is, hogy a luxemburgi bíróság a társaság kérésének megfelelően 29 millió eurót zárolt Szlovákia külföldi számláin. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?