Titokzatos köröket fedeztek fel a horvát tengerfenéken

Split |

<p>Tudományos magyarázatot keresnek a horvát tengerfenéken tavaly felfedezett titokzatos körökre természetvédők és tengerkutatók.</p>

"Tökéletesen szabályos körökről van szó, sosem láttam még ilyet" - mondta Mosor Prvan, a spliti Sunce környezetvédő szervezet biológusa. Zára (Zadar) közelében, Dugi Otok sziget partjainál például 28 található belőlük, átmérőjük 50 centiméter, egyforma távolságra vannak a parttól, egymástól pedig körülbelül 30 méterre. Eddig több mint 50 ilyen kört fedeztek fel Premuda, Molat, Unije, Susak és Srakane szigetek közelében, ám úgy vélik, lesz még több is.

A furcsa körökre véletlenül bukkant tavaly a Sunce, amikor a tengeri fajokat igyekeztek dokumentálni. Először légi felvételekről tanulmányozták a köröket, majd búvárok indultak felfedezni őket. "A körök közelében nem nő semmi, puszta tengerfenéki homokot találtunk csak. Olyan, mintha óriási dugóhúzóval rángatták volna ki a tengeri neptunfüvet. Nem tudjuk, mikor, hogyan kerültek oda a körök, de azt látjuk, sem a körök peremén, sem a belsejükben nem nő növény" - magyarázta Prvan.

A Sunce azt is vizsgálta, vajon a jelenséget nem illegális, dinamitos halászat vagy olajkutatás okozta-e, ám a két terület szakértői szerint ezek a tevékenységek más nyomokat hagynak. "Rejtély, hogy kerültek oda. A lakosok nem emlékeznek olyasmire, hogy a volt jugoszláv hadsereg kísérleteket hajtott volna végre errefelé" - kommentálta a jelenséget Prvan. Úgy véli, a lehetséges magyarázatért a körökön belüli talaj vegyi összetételét kell elemezni és ásatásokat kell végezni. A helyi lakosok közül sokan hiszik, hogy kapcsolat van a körök és a tavaly látott, különös égi felvillanások között.

A 24 sata című horvát hírportál szerint tavaly szeptemberben több helyi lakos látott furcsa, rövid vagy hosszabb villanást a tenger felett, miközben a hadsereg nem gyakorlatozott a térségben. A Rudjer Boskovic tengeri kutatóközpont igazgatója, Renato Batel szerint a tengerben sok minden történik, ami rendkívülinek tűnik, ám a végén mindenre van tudományos magyarázat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?