Nógrád kincsei Csontváryval

Pozsony |

<p>Nógrád kincsei a Nógrádi Múzeum és Galéria gyűjteményéből címmel látható kiállítás június 30-ig a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában.&nbsp;A pozsonyi bemutató a losonci székhelyű Nógrádi Múzeum és Galéria régészeti, az üveg- és a zománcgyártást láttató történeti, valamint néprajzi és képzőművészeti anyagából ad válogatást.</p>

A múzeumi anyagot kiegészíti egy színes műtárgyválogatás a losonci Nemzetközi Kerámia Szimpóziumon és az Akvarell Triennáléra készült művekből; ez a Brämer-kúria földszinti kiállítóhelyiségében kapott helyet.

Egy kis történelem

A Nógrádi Múzeum 1955- ben alakult meg Járási Honismereti Múzeum néven; székhelye a gácsi várkastélyban volt. Később Fülekre került, majd 1985-ben Losoncra, az egykori megyei bíróság épületébe költözött. 2004-től Nógrádi Múzeum és Galéria néven működik. Feladata elsősorban a szlovákiai nógrádi régió emlékanyagának dokumentálása, különös tekintettel a zománc- és üvegiparra, fazekasságra, valamint a nógrádi képzőművészek alkotómunkájára.

Betekintés

a gyűjteményekbe

Az intézmény régészeti gyűjteményének jelentős részét a Ragyolcon feltárt korai bronzkori, valamint a középső bronzkorból származó, várgedei tárgyegyüttes képezi. A legértékesebb leletek közé tartozik a Sőregen talált, 16–17. századból származó pénzérmegyűjtemény.

A történeti kollekció elsősorban olyan iparágakat (üveg- és a zománcgyártás) dokumentál, amelyek Nógrád megye szlovákiai részén működtek. Az üveggyártás a megye ipartörténetében jelentős helyet foglal el. A 18. századtól fokozatosan mintegy 30 üveghuta működött itt. E gyártóhelyek termékeikből Európa számos országába, sőt Ázsiába és Észak-Amerikába is szállítottak. Ugyancsak nagy értéket képviselnek a gyűjteményben a történelmi Magyarország első zománcgyárai, a Sternlicht Sámuel és társai, valamint a Rakottyay György és társai által alapított zománcozók termékei.

Az iparosmunkát képviselik a szíjgyártók, akik bőrből készítettek használati tárgyakat, főleg lószerszámokat és ruhakiegészítőket. További népszerű termékeik voltak a pásztorok és fuvarosok részére készített ostorok, szíjak, övek, táskák. Ezekből is gazdag válogatás található a losonci gyűjteményben.

A néprajzi anyag gerincét a népi textíliák és a népi fazekasság termékei alkotják. Ezekből a pozsonyi kiállításon látványos szekciót alakított ki munkatársaival Iveta Kaczarová, a Nógrádi Múzeum és Galéria igazgatója.

Képzőművészeti anyag

A Nógrádi Múzeum és Galéria képzőművészeti gyűjteményének alapját elsősorban az életükkel és munkásságukkal a régióhoz kötődő, 19. és 20. századi művészek munkái teszik ki – köztük Csontváry Kosztka Tivadar, Gyurkovits Ferenc, Cseh Lajos, Szabó Gyula és Bacskai Béla alkotásai. Az intézmény két Csontváry-képpel büszkélkedhet, az egyik, a Gém című festmény a pozsonyi kiállítás legvonzóbb darabjai közé tartozik. A másik Csontváry-mű a losonci, Múltunk kincsei című állandó kiállításon látható.

A Nógrádi Múzeum és Galéria 1983-tól rendszeresen megszervezi az Akvarell Triennálét, 1989-től pedig a Nemzetközi Kerámia Szimpóziumot, amely Szlovákiában egyedülálló a maga nemében. Gyűjteményének különleges, vonzó részét képezik azok a kerámiaművészeti kortárs alkotások, amelyek a Kerámia Szimpózium évfolyamain készültek.

A Brämer-kúriába látogatók Nógrád kincseiben a múlt emlékanyagát és a kortárs művészet értékeit is nyomon követhetik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?