Eltűnt az Öreg híd

Pozsony |

<p>A pozsonyi Öreg hídból már csak a pillérek maradtak meg, de azokat is egy új helyettesíti majd. A ligetfalui oldalon még ideiglenesen megtalálható a híd vaskonstrukciójának része.</p>

Az új hídkonstrukciót már készítik az osztravai Vítkovicében. A szállítása az autópályán fog történni és a tervek szerint ősszel kezdik meg a helyreillesztését – tájékoztatott Stanislav Štepán, Pozsony város szóvivője. A munkások most kezdik eltüntetni az egyik pillért, utána a másikat. Mindkét pillér eltüntetése összesen 12 hetet vesz majd igénybe. A két pillér egyel lesz helyettesítve, mert eleget kell tenni az Európai Komisszió kérésének, miszerint szélesíteni kell a hajóforgalomnak szánt területet.

Róbert Šinály, az Eurovia SK vezérigazgatója még tavaly elmagyarázta, hogy a Dunába acélfalakat ütnek be, amellyel víztorlaszt hoznak létre, hogy azon belül lehessen dolgozniuk. A másik pillért felújítják. A ligetfalui és az óvárosi félen is jól állnak a munkálatokkal, ám az Eurovia már régebben is jelezte, hogy késésben vannak. A tervek szerint, már márciusban el kellett volna távolítani az Öreg híd vasszerkezetét, ám erre csak most került sor, mivel a híd egyes részei jobban elhasználódtak mint ahogy azt gondolták, így sokkal összetettebb volt a szétszerelése. Štepán elmondta, hogy a valódi késés csak 5-6 nap, mivel a késést kompenzálva lett a Štúr utcai munkálatokkal, amelyeket hamarabb fejeztek be, mint ahogy az a tervekben szerepelt. A városnak a jövő év végéig át kell adnia a hidat, máskülönben elesik az erre szánt EU-s pénzektől – a híd költségvetésének 85%-át ebből finanszírozzák.

Az új Öreg híd szerkezetének szürke és zöld színe és íves alakja lesz – középen magasabb, mint a két szélén. A híd villamosforgalomra lett tervezve, de mindkét oldalán 4,5 méter széles út áll majd az emberek rendelkezésére, ebből 1,5 méter a kerékpárosoké, 3 méter gyalogosok számára. A kilátóknál a híd szélessége meghaladja majd a 30 métert is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?