Losonc visszavásárolja a sportcsarnokot

Losonc |

<p>Kedvező feltételekkel vásárolja meg az önkormányzat a magánkézben levő egykori sportcsarnokot. A képviselő-testület döntése értelmében a jelenlegi tulajdonos széles körű rekonstrukciót követően adja át az épületet a városnak, a 860 ezer eurós beruházás egy részét az önkormányzat megtakarított pénzéből fedezik.</p>

Körülbelül húsz évvel ezelőtt adták át a város központjában álló, kétezer fő befogadására alkalmas csarnokot. Korábban Losonc tulajdonában volt, néhány éve adták el. A szebb napokat látott épület ma siralmas állapotban van, teteje beázik, több helyen hiányzik a vakolat. Korábban nemcsak sporteseményeknek adott otthont, hanem számos koncertet, kiállítást és fesztivált is rendeztek a komplexumban. Azóta bezárt a csarnok uszodája, masszázsszalonja és az étterem is.

Alexandra Pivková polgármester decemberben tárta a képviselők elé azt az elképzelést, amely szerint a város visszavásárolná a sportcsarnokot. Az épület árát – jelenlegi állapotában – a hozzá tartozó telekkel együtt 851 ezer euróban határozta meg a szakértő. Egy ugyanilyen csarnok felépítésének költségeit közel 2,2 millió euróra becsülik a szakemberek. Mindezek ismeretében a képviselő-testület a régi sportcsarnok mellett döntött. Több hónapos előkészítést és egyeztetést követően a város megállapodott az épület tulajdonosával. Az egyezség értelmében a csarnok jelenlegi tulajdonosa felújítja az épületet, és működőképes állapotban adja át a városnak. Losonc 860 ezer euróért vásárolja vissza a csarnokot és a hozzá tartozó telkeket. 2014-ben az önkormányzat tartalékalapjából összesen 496 ezer eurót fordít a sportcsarnok megvásárlására. Ebből 343,5 ezer eurót az épületért, 152,5 ezer eurót pedig az azt övező telkekért fizet ki. A fennmaradó összeget három év alatt fizetik ki. Évente 122 ezer eurót utal át a város az épület tulajdonosának. A beruházás egy részét a korábbi években bevezetett megszorító intézkedésekből befolyt összegből, valamint a feleslegessé vált városi tulajdonú vagyon eladásából nyert pénzből fedezik.

Alexandra Pivková elmondta, előzetes számítások alapján a csarnok fenntartási költségét évente 50–70 ezer euróra becsülik. „Szükségünk van egy sport- és kulturális rendezvények lebonyolítására alkalmas épületre, vagyis egy többfunkciós komplexumra. Az egykori sportcsarnok mellett szólt az is, hogy a városközpontban van” – magyarázta a polgármester.

Terveik szerint az épületet a városban működő sportklubok mellett a nyilvánosság is használhatná. Különböző járási, kerületi, országos és nemzetközi sportesemények megrendezésével is számolnak. A csarnok megvásárlásától az Artézi kutak terének fellendülését is várja a város. Az ott található épület üzlethelyiségeinek többsége üresen áll, a terület elhanyagolt. Bandába verődött fiatalok találkozóhelye, a garázdaság és vandalizmus mindennapi jelenség ezen a területen. A csarnokhoz tartozó telkek megvásárlását követően a város felújítja a közvilágítást, kitisztíttatja és parkosítja a területet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?