A Giocondók maradványainak DNS-ét elemezve keresik Leonardo Mona Lisája modelljének sírját

Firenze |

<p>Francesco Giocondo néhai firenzei kereskedő családi kriptájában talált emberi maradványokat elemezve keresik Leonardo da Vinci Mona Lisa című festménye modelljének sírhelyét olasz antropológusok, akik kedden DNS-mintákat vettek a csontokból - jelentette be Silvano Vincenti történész.</p>

Lehetséges, hogy a hajdani modell földi maradványai mégsem ott nyugszanak, ahová a dokumentumok szerint temethették: a Szent Orsolya-kolostor egyik sírboltjában. Ott kereste őket évek óta a Mona Lisa modellje után "nyomozó" Silvano Vincenti. A Giocondók családi sírboltja a firenzei Santissima Annunziata-bazilika egyik kápolnájában van. Lisa Gherardini a firenzei selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége volt, ezért emlegetik az olaszok Giocondaként a festményt. 

Legfrissebb kutatásai nyomán meg van győződve arról, hogy eddig rossz helyen keresték "Gioconda nemesasszony" maradványait - mondta Vincenti kedden Firenzében, amikor a csontokat kiemelték a bazilika kápolnájából, majd innen a Bolognai Egyetem ravennai antropológiai laboratóriumába vitték őket elemzésre. A csontok DNS-ét összevetik annak a három nőnek a génjeivel, akiknek maradványaira a Bolognai Egyetem kutatócsoportja két éve a hajdani firenzei Szent Orsolya-kolostor egyik sírboltjában bukkant, és egyikükről feltételezték, hogy Gherardini lehetett. Férje halála után a nő apácaként kolostorban élt a 16. század közepén bekövetkezett haláláig.

"A dokumentumokból biztosan tudjuk, a Santissima Annunziata-bazilika kápolnájában temették el Francesco Giocondót, Lisa Gherardini férjét, Francesco fiát, Bartolomeót, aki egy másik nőtől született, valamint Lisával közös gyermeküket, Pierót. Az utóbbi csontjaiból származó DNS-t hasonlítjuk össze a régi kolostor alatt talált női maradványokkal, így felfedhetjük, melyikük lehetett a festmény modellje" - magyarázta Vincenti.

Hozzátette azonban, hogy más lehetőség is felmerült: egyes dokumentumok szerint száz évvel Lisa Gherardini halála után, 1640 körül teljesen átépítették a Szent Orsolya-kolostort, így azokat a helyiségeket is, ahová őt eltemethették. A korabeli gyakorlat szerint - ha csak lehetett - a kolostorban nyugvó holttesteket áthelyezték a családi sírboltokba.

"Tehát az a meglepetés is érhet bennünket, hogy felfedezzük, Gioconda maradványai évszázadok óta a Santissima Annunziata-bazilika alatt nyugszanak" - fűzte hozzá. Az elemzés azonban nem lesz rövid, a szakemberek szerint legalább két hónapra lesz hozzá szükség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?