Elfogták a Tatárföld muftija elleni merénylet gyanúsítottjait

Moszkva |

<p>Elfogták az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld muftija és helyettese elleni 2012-ben elkövetett merénylet gyanúsítottjait - jelentette az orosz terrorelhárítás csütörtökön.</p>

Az orosz Nemzeti Terrorellenes Központ (NAK) tájékoztatása szerint hosszas különleges művelet során derítették fel és fogták el annak a bűnözőcsoportnak a tagjait, amelynek feltételezésük szerint köze van a Tatárföld területén elkövetett különösen súlyos cselekményekhez. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Alfa nevű speciális egysége csapott le csütörtökre virradó éjszaka a bűnözőkre, akik egy garázsban rejtőzködtek. 

Az orosz hatóság által terroristának nevezett fegyveresek a felszólítás ellenére sem adták meg magukat, egyikük pedig menekülés közben lövéseket adott le a terrorelhárítás embereire. A terrorista a lövöldözésben halt meg. Egy társa, aki saját készítésű robbanószerkezetet hozott működésbe, a robbanásban súlyosan megsebesült, majd meg is halt. 

Ildusz Fajzovot, a muzulmánok lakta Tatárföld iszlám vallási vezetőjét és helyettesét, Valiulla Jakupovot szinte egy időben érte támadás 2012 július végén a köztársaság székhelyén. Fajzov mufti gépkocsiját Kazany központjában felrobbantották, ő súlyos sérüléseket szenvedett, helyettesével azonban merénylői több lövéssel végeztek. Mindkét vallási személyiség fellépett a szélsőséges iszlám irányzatok ellen. 

Jakupov történészként a vahhábizmusban, az iszlám radikális irányzatában a hagyományos iszlámmal szembeni komoly fenyegetést látott, és számos könyvet írt a témában. A négymilliós Tatárföld az egyik legjelentősebb orosz tagköztársaság, ahol a lakosság mintegy fele, 1,8 millió ember muzulmán vallású. Moszkvában rendszeresen példálóztak korábban a Tatár Köztársasággal mint olyan területtel, amely a muzulmánok és a keresztények békés együttélésének mintája lehet. A területet 2012-ig elkerülték a Kaukázus északi részén és más, többségében muzulmánok lakta területeken ismert radikális iszlamista mozgalmak, amelyek vallási alapú államot akarnak létrehozni Oroszország déli köztársaságaiban. Céljuk elérése érdekében vallási vezetőket is megtámadnak, akiket azzal vádolnak, hogy együttműködnek az orosz hatóságokkal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?