Az egész világot fenyegetik az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok

Genf |

<p>Az egész világot fenyegetik az antibiotikumoknak ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közzétett jelentésében.</p>

A halálos szuperbaktériumok még a legerősebb antibiotikumokra sem reagálnak, elterjedésük pedig már nem jóslat, hanem az egész világon valóság. Bárkit, bármilyen életkorban, bármelyik országban elérhetnek az antibiotikumokra rezisztens baktériumok. A közegészségügyre komoly veszélyt jelentenek, a következmények "pusztítóak lesznek" - közölték a WHO szakemberei szerdán. "Az antibiotikumok utáni kor felé tart a világ. A közönséges fertőzések és kisebb sérülések évtizedeken át gyógyíthatók voltak, most pedig újra gyilkolhatnak" - jelentette ki Fukuda Keidzsi, a WHO egészségbiztonsági vezetőjének helyettese.

A WHO 114 ország adatait elemezte első jelentésében az antibiotikum-rezisztenciáról, és szakemberei azt találták, hogy a legerősebb antibiotikumoknak - az úgynevezett carbapenemek - ellenálló szuperbaktériumok már a világ minden régiójában megtalálhatók. A gyógyszer-rezisztenciát az antibiotikumok helytelen és túlzott használata okozza, mely arra ösztönzi a kórokozókat, hogy új utakat keresve legyőzzék őket. Becslések szerint az egyik legismertebb szuperbaktérium, az MRSA számlájára írható évente mintegy 19 ezer amerikai és körülbelül ugyanennyi európai beteg halála - vagyis több, mint ahányan a HIV/AIDS következtében életüket vesztik.

A WHO szerint egyes országokban - a gyógyszer-rezisztencia miatt a carbapenemek nem hatnak a közönséges, kórházban szerzett, K. pneumonia baktérium okozta tüdőgyulladásos, véráram-fertőzéses betegek felénél. Az újszülöttek és intenzív osztályon ápoltak fertőzéseire ugyanez igaz. Fukuda közleményében azt írta, ha nem tesznek komoly lépéseket a fertőzések megelőzésére és nem változtatják meg az antibiotikumok gyártásának, felírásának és használatának módját, a világ egyre többet veszít a globális közegészségügy javaiból, a következmények pedig pusztítóak lesznek.

Laura Piddock, az Antibiotic Action kampánycsoport igazgatója, a Birminghami Egyetem mikrobiológusa szerint a világnak most úgy kell a veszélyre reagálnia, ahogy az 1980-as években tette az AIDS terjedésére. "A gyógyszer-rezisztencia legyőzéséhez politikai akaratra, minden érdekelt elkötelezettségére, kutatási és megfigyelési programok jelentős mértékű finanszírozására lesz szükség" - hangsúlyozta Piddock.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?