A kassai polgárok Kassán

Kassa |

<p>Márai Sándor A kassai polgárok című művét mutatják be ma este a Thália Színházban. Több mint hét évtized után először kerül a darab az írót megihlető város színpadára.</p>

„Színházunk Márai Sándor ikonikus és ezer szállal a városhoz kötődő művének bemutatásával, egy régi adósság törlesztésével fejezi be a Kassa Európa kulturális fővárosa 2013 rendezvénysorozatát. A programok lényeges eleme volt a Márai-kultusz éltetése, ezért is nagyon fontos, hogy a Thália Színház, mint szellemi műhely előálljon egy Márai-olvasattal” – emelte ki Forgács Miklós dramaturg. A bemutató egyben a közelgő jubileumi évad bevezető rendezvénye. A darabot Beke Sándor rendezte, akit egyebek mellett azért kért fel a színház vezetése erre a munkára, mert jövőre lesz negyvenöt éve, hogy lelkes csapatával megalapította a Thália Színházat.

Beke Sándor közel negyed évszázad után tér vissza ehhez a darabhoz, amelyet 1992-ben Komáromban rendezett meg. Leginkább a magánszféra érzékeny feltérképezése, a bonyolult kapcsolati hálók boncolgatása, az izzó szenvedélyek megrajzolása, az emberi lélek mélységeibe való alászállás foglalkoztatja. A kassai polgárok egy valódi magyar klasszikus. Bár a dráma a kassai polgároknak a város függetlenségéért vívott harcáról szól, a rendező a szerelmes, lelkiismeretével, belső meggyőződésével és a korszellem parancsaival küzdő János mester (Petrik Szilárd), a kassai dóm kőfaragója történetére helyezi a hangsúlyt. Múzsát talált magának Genovévában (Dégner Lilla), közben Kassa veszélybe kerül, elveszítheti függetlenségét. János mesternek választania kell, megmarad-e teremtő művésznek, vagy felelősséget vállal a közösségért s lemond a szerelméről. Mindeközben Ágnes (Varga Lívia), János mester felesége szeretné megtartani a férjét, ám végül ő lesz a konfliktus áldozata.

A kassai előadás létrehozásában az Egri Gárdonyi Színház is közreműködött: a díszlet és a jelmez előállítási költségeit fedezte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?