Napóleon hitvesének smaragdja vár vevőre a Christie's közelgő ékszerárverésén

New York |

<p>Több mint 250 ékszer, köztük színtelen és színes gyémántok, ritka és történelmi drágakövek, természetes gyöngyök és a leghíresebb műhelyek remekművei várnak vevőre a Christie&#39;s aukciósház szerdai New York-i árverésén, amelynek kiemelkedő darabja egy bross, közepén egy Napóleon második feleségétől, Mária Lujza osztrák főhercegnőtől származó smaragddal.</p>

A drágakő eredetileg egy diadémot díszített, Napóleon 1810-es házasságkötésük alkalmából ajándékozta meg I. Ferenc osztrák császár lányát a tiarával és a szintén az Étienne Nitot és fia párizsi szalon által készített további ékszerekkel. 
    Az 1847-ben elhunyt császárné egyik nagynénjére, más források szerint viszont egyik unokafivérére, - hagyta a kollekciót, amely családi tulajdonban maradt egészen 1953-ig, amikor is egy leszármazott eladta a Van Cleef & Arpels ékszerháznak. A műhely 1954 és 1956 között darabokra szedte a 79 smaragddal és több mint ezer - hozzávetőleg 700 karátnyi - gyémánttal díszített diadémot, és a zöld színű drágaköveket új ékszerekhez használta fel. Ezek egyike az az 1967-ben Sybil Harrington híres amerikai filantrópnak eladott gyémántbross, amelyet a tiara egykori ékköve, valamint nyolc kisebb smaragd díszít. 

Az asszony ékszerei 1999-ben kalapács alá kerültek, a Christie's akkor 178 500 dollárért értékesítette a brosst. Most 250-350 ezer dollárt remél érte. Kiemelkedik a közelgő aukció kínálatából egy pár színtelen (különlegesen fehér), belül tökéletes, kerek briliáns csiszolású fülbevaló, amelynek az egyik párja 22,60, a másik pedig 22,31 karátos. Értékét 7-10 millió dollárra taksálják. Hasonló összeget, 5,8-7,8 millió dollárt remélnek egy szintén briliánscsiszolású és különlegesen fehér gyémántért, amely 40,43 karátot nyom, míg egy 50,05 karátos, briolette csiszolású, ugyancsak színtelen, tisztaságát tekintve pedig a lehető legjobb - tökéletes vagy más néven lupe tiszta - gyémántért 5,5-7,5 millió dollárt várnak.

A színtelen gyémántok esetében a Christie's tartja a karátonkénti aukciós rekordot a 2012 novemberében 21,5 millió dolláros összegért Genfben elárverezett József főherceg-gyémánttal. Kalapács alá kerül Eliza Branicka lengyel grófnő eljegyzési gyémántja, amelyet Zygmunt Krasinskitől, az egyik legnagyobb lengyel romantikus költőtől kapott 1843-as házasságkötésük előtt. A 2,49 karátos fantázia sárgászöld drágakő 300 és 500 ezer dollárért kelhet el. Ennél többet, a várakozások szerint 500-700 ezer dollárt adhatnak egy intenzív fantázia sárga, ovális csiszolású 15,75 karátos gyémántért. Mindkét drágakövet a híres JAR, azaz Joel Arthur Rosenthal formálta újra. 

Suzanne Belperron-, René Boivin-, Bulgari-, Cartier-, Tiffany- és Harry Winston-ékszerek ugyancsak szerepelnek a katalógusban. Utóbbitól például egy intenzív fantázia rózsaszín, 6,10 karátos gyémántgyűrű 4-6 millió dollárért, illetve egy 20,10 karátos lépcsőscsiszolású gyémánt 2-3 millió dollárért.
Az aukció összbevétele 50 millió dollár felett lesz a Christie's reményei szerint.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?