A patikusok nem kevernek egyedi gyógyszert

Pozsony |

<p>A Szlovák Gyógyszerészkamara (SLeK) szerint csak kevés gyógyszertár képes biztosítani az egyénre szabott gyógyszerkészítést, a kamara vezetői úgy véli, ez elsősorban a gyerekeket érinti.</p>

„Már csak a gyógyszerészek idősebb generációja, az 50 felettiek foglalkoznak ezzel” – állítja Tibor Czuľba, a SLeK elnöke. Paradox módon szerinte vidéken jobb a helyzet, mint a nagyvárosokban. „Az a gond, hogy a marketinggyógyszertárak hálózatát a hipermarketekben építették ki, ahol megfeledkeztek a laboratóriumokról” – magyarázta a kialakult helyzetet Czuľba. Ondrej Sukel gyógyszerész szerint a gyógyszertáraknak csak mintegy 20 százaléka képes az egyedi igényekre szabott készítmények elkészítésére. „Az jelenti a legnagyobb gondot, hogy ez a tevékenység gazdaságilag nem kifizetődő” – véli a SLeK első alelnöke. Szerinte az egészségügyi minisztériumnak megoldást kellene találnia arra, hogy a veszteséget fedezni tudják. „Ha például egy gyermeknek kell személyre szabott gyógyszert készíteni, akkor milligrammra pontosan kell mérni, egy tizedes helynyi tévesztés végzetes lehet. És mindezért 2,79 eurót kapnak” – magyarázta Sukeľ. Egyes gyógyszerészek szerint azonban félrevezető a kamara vezetőinek nyilatkozata, legalábbis ami a fiatalabb gyógyszerészek képességeit illeti. Az egyénre szabott gyógyszerek készítését oktatják az egyetemen, és az előírt gyakorlat keretében a fiatal gyógyszerészek is elsajátítják. A gyógyszerészek azt szeretnék elérni, hogy az egészségügyi minisztérium új értékelési rendszert dolgozzon ki. „Vegyék figyelembe az alapanyagok árát, a kész gyógyszerek árát és azt is, hogy szakembernek kell elkészíteni” – állítja Sukel. A gyógyszerészek szerint a testre szabott készítmények sok esetben előnyösebbek a betegek számára is, viszont szerintük az is problémát jelent, hogy az orvosok nem tudják, hogy ilyen készítményeket milyen formában írhatnak elő. (lpj, TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?