Az uránbányászat ellen tüntettek a kassaiak

Kassa |

<p>Vasárnap délután újra összegyűltek az eprestetői (Jahodná) uránbányászatot ellenző aktivisták a kassai Alsókapunál, hogy felhívják a lakosok figyelmét az uránlelőhelyek kutatása és az esetleges bányászat veszélyeire.</p>

A Mondjunk nemet az uránra! jelmondattal megszervezett tüntetést öt kassai szervezet – az Urán Košice STOP, a Szlovák Természetvédelmi Egyesület – Kassa 2013 alapszervezete (Slovenský zväz ochrany prírody – ZO Košice 2013), a Föld barátai (Priatelia Zeme), Sosna és a Kassa-Északért (Pre Košice Sever) rendezte. A békés megmozduláshoz ezúttal jóval kevesebben csatlakoztak, mint március 26-án, amikor háromszázan gyűltek össze Kassa Fő utcáján. Ezzel szemben most alig kilencven ember támogatta az aktivistákat. Ladislav Rovinský, a Szlovák Természetvédelmi Egyesület – Kassa 2013 alapszervezetének vezetője elmondta, azért nem telt meg tiltakozókkal a főtér, mert sokan hisznek a politikusoknak, akik azt állítják, semmi sem fenyegeti a várost. „Ne higgyenek nekik, amikor azzal nyugtatják önöket, hogy nincs veszély. Olyan dolgokat tesznek, amelyek az uránbányászathoz vezetnek” – hangsúlyozta beszédében Ladislav Rovinský.

A jelenlévők közül többen aláírták azt a petíciót, amely arra szólítja fel Robert Fico miniszterelnököt, ne engedje meg az uránbányászatot és a ciántechnológiával végzett aranybányászást sem. „Ezt a petíciót Körmöcbánya (Kremnica) is támogatja, ezért azt szeretnénk, ha Kassa városa is csatlakozna hozzá” – árulta el Ladislav Rovinský. Az aktivisták arra kérték a lakosokat, vegyenek részt április 14-én a városi képviselő-testületi ülésen és bírják rá együtt a képviselőket, hogy fogadják el azt a rendeletet, amellyel Kassa önkormányzata is csatlakozna a miniszterelnökhöz intézet felhíváshoz.

Jaroslav Polaček, a Kassa-Északért szervezet vezetője elmondta, Richard Raši főpolgármester semmit nem tett önszántából, csak olyan lépéseket tesz, amelyre az aktív kassai lakosok kényszerítik. A természetvédők élesen kritizálták a főpolgármestert, amiért a Robert Ficónak címzett levelében elhatárolódott attól a rendelettől, amellyel Kassa városa arra szólítja fel a gazdaságügyi minisztert, vonja vissza az European Uranium Resourcesszal kötött együttműködési szándéknyilatkozatot. „Tisztában vagyok azzal, hogy az Eprestető-Kuríšková felmérésével kapcsolatban az érzelmek uralkodnak az észérvek felett. A közvélemény ebben a választásokkal teli évben olyannyira befolyásolt, hogy rendkívüli nyomást fejt ki a képviselőkre, aminek eredménye ez a rendelet is” – írja levelében a főpolgármester. Az aktivisták az április 28-i Kassa megyei képviselő-testületi ülésen is részt vesznek, május 4-én pedig újra összegyűlnek az Alsókapunál.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?