Megnyílt az alsósztregovai Madách-kastély új, állandó kiállítása

Budapest |

<p>Megnyílt szerdán az alstósztregovai Madách-kastély új, állandó kiállítása, ezzel befejeződött a Közös örökségünk: Madách elnevezésű magyar-szlovák együttműködési program, amelynek fő célja a kastély és a csesztvei nemesi kúria felújítása volt.</p>

Madách Imre híres műve, Az ember tragédiája képi és gondolatvilágát középpontba állító Óh, hol vagyok, hol vannak álmaim című kiállítással teljessé válik az író korát, életét és munkásságát bemutató tárlatsorozat - közölte a az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sajtóosztálya szerdán az MTI-vel.

    Az ünnepélyes eseményen Ivan Secik, a szlovák kulturális minisztérium államtitkára mellett köszöntőt mondott Hammerstein Judit, az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkára is, aki beszédében felidézte: Madách Imre ebben a kastélyban töltötte gyerekkorát, itt írta meg Az ember tragédiáját - amelyet 1860-ban éppen március 26-án fejezett be -, valamint sírja is a kastély parkjában található.

    Megjegyezte: reméli, hogy a most lezáruló együttműködés mintájául szolgál további magyar-szlovák közös programok megvalósítására.

    A közlemény szerint a rekonstrukció és az új kiállítás a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 1,7 millió eurós keretéből és a Szlovák Kulturális Minisztérium 100 000 eurós, az Emmi és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 10-10 millió, valamint a Bethlen Gábor Alap 900 000 forintos támogatásával valósult meg.

    Az új, állandó kiállítást Madách Imre 1864-ben bekövetkezett halálának 150. évfordulója alkalmából nyitották meg.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?