Kossuth-díjat kapott Boráros Imre színművész

Budapest |

<p>Tovább bővült a szlovákiai magyar Kossuth-díjasok elitklubja: Grendel Lajos és Dobos László író, Tőzsér Árpád költő és a Ghymes együttest alapító Szarka Tamás és Szarka Gyula után idén színházi alkotó &ndash; Boráros Imre, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja &ndash; kapta meg a legnagyobb presztízsű magyar állami kitüntetét. Boráros az egyetlen külhoni magyar a friss Kossuth-díjasok között.</p>

Az idén hetvenéves Boráros Imre a felvidéki magyar színház- és előadóművészet, valamint az egyetemes magyar kultúra határokon átívelő, magas színvonalú művelése és terjesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként kapta meg az elismerést – áll az indoklásban. „Három olyan esemény volt az életemben, amitől a világ egyik legboldogabb emberének érzem magam, az első a fiam megszületése, a második az unokámé, a harmadik pedig ez a mostani igen nagy megtiszteltetés” – nyilatkozta az MTI-nek a színművész, aki tegnap vette át az elismerést a Parlamentben.

Boráros Imre 1965-ben kezdte pályáját a Magyar Területi Színházban, 1972 és 1977 között a kassai Tháliában játszott, majd visszaszerződött Komáromba. Emlékezetes, nagy szerepek sorát játszotta: volt Őrnagy (Örkény: Tóték), Lucifer (Madách: Az ember tragédiája), Don Quiote (La Mancha lovagja), Götz kapitány (Sartre: Az Ördög és a Jóisten), Viszockij (Siposhegyi Péter: Mielőtt csillag lettem), Higgins professzor (My Fair Lady). Számos monodráma előadása fűződik a nevéhez: a Hantjával sem takarban Esterházy Jánost idézte meg, az Állok Istenért, Egyházért, Hazáért pedig Mindszenty bíboros történetét mesélte el. Boráros Imrét szerte a világban ismerik a magyarok: többször turnézott az USA-ban, az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készített műsorával Ausztráliát is végigjárta. (as, MTI)

A cikk az Új Szó szombati nyomtatott kiadásában jelent meg.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?