Hamis tanúzással vádolják a manipulált hangfelvétel készítőjét

<p>Hamis tanúzás miatt emelt vádat a trencséni ügyészség Ján K. ellen, aki tavaly augusztusban korrupcióval gyanúsította Ján Mamrák nyugalmazott ügyészt és Števan Hrvola bírót. A férfi kompromittáló hangfelvételeket adott át a rendőrségnek, ezekről később beigazolódott, hogy hamisak és megrendelésre készültek.</p>

Ján Mamrákot tavaly augusztusban kommandósok tartóztatták le Ján K. vallomása alapján. A tanú azt állította, az ügyész 2008-ban 40 ezer eurót kapott a többszörös gyilkossággal vádolt, jelenleg is őrizetben lévő Viliam Mišenkától azért, hogy adócsalás ürügyén vádat konstruáljon unokaöccse, Jozef Mišenka ellen. A hamis hangfelvételen az ál-Mamrák egy Jozef H. nevű vállalkozónak garantálja, Hrvola bíró elintézi, hogy Jozef Mišenka őrizetben marad, de az összeget meg kell emelni.

Mamrákot anélkül tartóztatták le, hogy a szakértő megvizsgálták volna, azonos-e a felvételen hallható hang a vádlottéval. A speciális ügyészségnek csak az arról szóló szakértői jelentés állt rendelkezésre, hogy a felvételt nem manipulálták, ennek alapján rendelte el az őrizetbe vételt. A hangfelvétel elemzése tavaly novemberben készült el, ebből kiderült, hogy Mamrák hangját valaki utánozta. Ján K. végül beismerte, tettestársa, Jozef B. volt az imitátor, és a felvételeket František U. rendelte. 150 ezer eurót ígért értük, de végül csak 10 ezret fizetett ki. Az előre megírt párbeszédeket egy nagytapolcsányi lakásban és egy bojnái garázsban vették fel, majd Ján K. elvitte a felvételeket a rendőrségre. A cél, hogy Mamrákot korrupcióval vádolják meg, teljesült, a volt ügyészt még azt megelőzően letartóztatták, hogy szakértők vizsgálták volna meg a felvételeket. Vele együtt tartóztatták le Jozef H. vállalkozót is, aki a vád szerint segíteni próbált Mamráknak abban, hogy Ján K.-tól megvásárolja a kompromittáló felvételeket. Mindketten negyvennyolc órát töltöttek őrizetben, és a vád alól csak a szakértői vizsgálatot követően, novemberben mentették fel őket. Most kártérítést követelnek a speciális ügyészségtől, a vádhatóság egyelőre nem nyilatkozott arról, milyen következtetéseket vont le az elhamarkodott lépésekből. Ján K-t azelőtt egy másik ügyben három egymástól független szakértő nyilvánította szavahihető tanúnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?