Megmentették a rozsnyói magyar gimnáziumot

Kassa |

<p>Mégis nyílhat magyar osztály a rozsnyói gimnáziumban, a kassaiban pedig egy helyett szeptembertől is két elsős osztályban kezdődhet az oktatás.</p>

A kassai megyei képviselő-testület hétfőn megszavazta az augusztusi határozat módosítását – a régi összetételű testület akkor arról rendelkezett, hogy Rozsnyón nem nyílik magyar osztály. Emiatt nagy botrány kerekedett, a határozatot ugyanis a magyar képviselők (három MKP-s és egy hidas) is megszavazták, élükön Szőllős János rozsnyói képviselővel.

Az iskolamentést segítette, hogy nőtt az érdeklődés a két gimnázium iránt. Az új közoktatási törvény ugyanis minimális diáklétszámokat ír elő, egy korábbi megyei rendelet szerint pedig legalább 16 tanulónak kell lennie egy középiskolai osztályban. Rozsnyón tizennyolc szülő igazolta aláírásával, hogy a magyar gimnáziumba íratja gyerekét. A megye adatai szerint a kassai magyar gimnáziumban – a júniusi adatokkal szemben, amikor 25 diák jelentkezett volna – 44-en folytatnák tanulmányaikat. „Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy minden évben újból ki kell értékelni a diáklétszámot” – nyilatkozta lapunknak Köteles László (MKP) megyei képviselő. Idén ősszel vagy télen tehát ismét szavaznak a képviselők az osztályokról – ha nem lesz elég diák, fennáll a veszélye, hogy a 2015/16-os évben eggyel kevesebb osztály nyílhat.

A módosító határozatot egy kivételével az összes jelenlevő képviselő támogatta. A testület az iskolatanácsok összetételéről is döntött: fenntartóként mindegyikbe egy-egy képviselőt delegált. A magyar tannyelvű intézmények közül a kassai gimnázium iskolatanácsának tagja Köteles László lett, a kassai iparinak Iván László (MKP), a szepsi gimnáziumé Zachariáš István (MKP) szepsi polgármester és a szakközépiskoláé Iván László (MKP). A rozsnyói gimnázium és az egészségügyi középiskola tanácsának tagja Burdiga Pál (Híd), a királyhelmeci gimnáziumé Furik Csaba (MKP) és Sačko Géza (Híd). (MSz)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?