A jogász válaszol: Hogyan szabadulhatok meg a bérlőtől?

<p>Érdeklődéssel olvastam a múlt heti témát a lakás bérbeadásáról. Nekem bérbe van adva egy garzonlakásom, határozatlan időre, ám sajnos gondjaim vannak a bérlővel. Csak néhány hónapja lakik ott, de panaszkodnak rá a szomszédok, és rendszeresen késik a lakbérrel. Egy ismerősöm azt javasolta, ha felszólítás után magától nem költözik ki, cseréltessem ki a zárat, amikor nem lesz otthon. Meg szeretnék szabadulni tőle, de anélkül, hogy összeütközésbe kerülnék a törvénnyel. Hogyan tudnám minél hamarabb kitenni a szűrét? Hívhatok rendőri segítséget, hogy kiköltöztessék?</p>

Ha a bérlő nem hajlandó önszántából távozni a lakásból, sajnos elég összetett és hosszadalmas folyamat vár olvasónkra. Először is pontosan meg kell határozni a felmondási okot – a polgári törvénykönyv 711. paragrafusa értelmében. Olvasónknál csak az alább felsorolt felmondási okok valamelyike jöhet számításba – feltéve, ha tudja bizonyítani a tényállást. A legegyszerűbb felmondási ok, ha a főbérlőnek vagy legközelebbi családtagjai közül valakinek (házastársának, gyermekének, unokájának, vejének/menyének, szüleinek vagy testvérének) van szüksége a lakásra. Következő lehetséges felmondási ok, ha a bérlő vagy a vele egy háztartásban élő személy(ek) rendszeresen háborítják a csendet, jó erkölcsbe ütköző magatartást tanúsítanak, vagy súlyosan megrongálták a lakást, vagy a lakóház valamelyik közös helyiségét. A bérleti díjjal való késlekedés csak akkor használható fel felmondási okként, ha a bérlő már legalább három hónapnyi lakbérrel tartozik. Ha pedig önhibáján kívül került nehéz anyagi helyzetbe (például létszámcsökkentés miatt lett munkanélküli), a törvény szerint további hat hónapnyi türelmi időre jogosult. A felmondást írásban kell adni – feltüntetve a konkrét felmondási okot –, és kézbesíteni a bérlőnek. A felmondást személyesen is lehet kézbesíteni, ha a bérlő hajlandó a felmondás átvételét aláírni (az aláírása mellett fontos az átvétel dátumát is feltüntetni). Másik lehetőség a felmondást ajánlott levélben vagy tértivevényes küldeményként feladni a bérleti szerződésben megjelölt címre. Talán érdemesebb az utóbbihoz folyamodni, mivel a tértivevényes kézbesítésnél a feladó megkapja a postától az igazolószelvényt is arról, hogy a címzett átvette a levelet és azon feltüntetik az átvétel napját is. A következő lépés kivárni a felmondási időt, ami a kézbesítés hónapját követő naptári hónap elsejétől számított három hónap – ha a szerződés nem tartalmaz hosszabb felmondási időt. Ha a felmondási idő letelte után nem költözne ki a bérlő önszántából, fel kell őt szólítani (lehetőleg írásban), hogy x napon belül költözzön ki. Esetleg tudomására lehet hozni azt is, hogy ellenkező esetben a villanyt és a gázt is kikapcsoltatja a tulajdonos, valamint bírósági útra tereli az ügyet. Ha ennek sincs foganatja, nem nagyon marad más választása, mint bírósághoz fordulni. (folytatjuk) Veszelei Viktória jogász(A cikk tájékoztató jellegű, nem minősül jogi tanácsadásnak.)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?