Kevesebb a pályázat, mint tavaly

Pozsony |

<p>169-cel kevesebb kisebbségi pályázat érkezett a kormányhivatalba, mint tavaly. 2013-ban 1971, idén mindössze 1802 projektre igényeltek támogatást, összesen 14,4 millió értékben.</p>

Bár a támogatási keret több mint negyedmillióval kisebb a tavalyinál (4,25 millióról 3,8-ra csökkentették), a magyar kisebbségen kívül majdnem minden nemzetiségnek több pénz jut, mint tavaly. A magyarok tavaly 2,6 millióra pályázhattak, idén viszont mindössze 1,98 millióra. A romák tavaly 588 ezret kaptak, idén már 634 ezret, a ruszinok pályázati keretét pedig a tavalyi 200 ezerről 263 ezerre emelték. A csehek tavaly 160 ezret kaptak, idén 206 ezret, a lengyelek a tavalyi 40 ezer helyett 62 ezret, a horvátok viszont a tavalyi 60 ezer helyett csak 49 ezret. A kisebbségi kormánybiztos hivatala A. Nagy László tavaly júniusi lemondása óta a kis létszámú nemzetiségeknek igyekszik kedvezni – a támogatási keret elosztásának új módját és a kisebbségi bizottságban bekövetkezett változást (mely szerint minden kisebbségnek csak egy szavazata van a testületben) a magyar és a ruszin kisebbség küldöttei tiltakozással fogadták. Miroslav Lajčák ezért kedden összehívatta a bizottság tagjait. „Sajnálatosnak tartom, hogy a változás elégedetlenséget váltott ki egyes kisebbségek soraiban” – közölte Lajčák, hozzátéve, hogy a változás törvényesen zajlott. A bizottság magyar tagjai továbbra sem elégedettek a helyzettel, mondta lapunknak Orosz Örs. „Nem kívánjuk ezt úgy folytatni, hogy a néhány ezer eurós támogatási többlettel lefizetett kis létszámú kisebbségek leszavaznak minket” – mondta Orosz, hozzátéve, hogy a Lajčák javaslatára megalakítandó munkacsoportba (melynek célja egy új bizottsági statútum kidolgozása) jelölni fognak egy jogászt.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?