Nem lép fel Budapesten a Szlovák Nemzeti Színház

Pozsony/Budapest |

<p>Nem megy el a Szlovák Nemzeti Színház arra a nemzetközi színházi találkozóra, amit a budapesti Nemzeti Színház március 26. és április 7. között első ízben rendez, s amelyen számos ország nemzeti színházának társulata vendégszerepel egy-egy előadással. További részletek.</p>

Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi változatát Popol a vášeň címmel, Martin Huba és Dušan Jamrich főszereplésével játssza a színház, a jelenlegi igazgató, Roman Polák rendezésében. Ezt az előadást hívta meg Budapestre Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. A pozsonyi válasz elutasító volt, és az okok nem egyeztetési vagy agyagi jellegűek, hanem politikaiak. „Márai nagy művész, mindketten büszkék vagyunk rá, hogy a szlovák és a magyar kultúrának egyaránt része. A Szlovák Nemzeti Színház számára megtiszteltetés, hogy ezt a sikeres művet több mint nyolc évadon át repertoáron tarthatja. Viszont alaposan mérlegelve a jelenlegi magyar színházi élet helyzetét, úgy döntöttünk, nem fogadjuk el a meghívást” – írta a pozsonyi teátrum prózai társulatának igazgatója. Roman Polák nem kívánt részletekbe bocsátkozni, illetve kifejteni, mit ért „a jelenlegi magyar színházi élet helyzete” alatt. Vidnyánszky Attila lapunknak elmondta, értetlenül áll a döntés előtt, annál is inkább mivel ezt az előadást a magyar fél szerette volna rangjához méltóan kezelni, azaz kiemelt figyelmet fordítani a szlovákul játszott Márai-darab reklámozásának. A fesztiválra, amelynek díszvendége Oroszország, összesen 12 országból érkeznek társulatok, köztük az iraki, a lett, a bolgár, a grúz, a szerb és a norvég nemzeti színház. A végleges programot a színház honlapján találják az érdeklődők, a budapesti szervezők pedig már a jövő évi fesztivál előkészítésén dolgoznak. Roman Polák egyébként az említett levélben meghívta budapesti kollégáját arra a júniusi szakmai szemináriumra, amely a Visegrádi országok színházai közötti kapcsolatok alakulásáról rendeznek a szlovák fővárosban, az Eurocontext.sk című nemzetközi színházi fesztivál kísérőprogramjaként. „Ez lehetőség lenne az ön számára, hogy tájékoztassa a nemzetközi hallgatóságot a magyarországi színházi életben jelenleg zajló folyamatokról” – áll a levélben, amelyben Roman Polák a fesztivál előadásaira is meginvitálja Vidnyánszkyt – nézőként. Nem a Szlovák Nemzeti Színház az egyetlen, amelyik nem kíván részt venni az említett fesztiválon. A bécsi Burgtheater már tavaly szeptemberben visszautasította a meghívást. „A jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, köztük Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy ők a találkozásainkat utólag gyakran másként állították be, mint ahogy azok zajlottak” – áll az osztrákok közleményében. „Nem akarjuk engedni, hogy a Burgtheater hírnevét ismét felhasználják a magyar kultúrpolitika megtépázott renoméjának a kijavítására” – fogalmazott a bécsi színház vezetése, hangsúlyozva, hogy ennek ellenére folytatni kívánják az eszmecserét a magyarországi kultúrpolitikáról, ehhez azonban szerintük jelenleg jobb helyszín Bécs, mint Budapest. Vidnyánszkytól Attilától megtudtuk, a Nemzeti Színház március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepén vendégszerepel Bécsben. (juk) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?