Uniós forrásokból építene lakóházat a város a Luník IX lakótelepen.

Kassa |

<p>Uniós forrásokból építene lakóházat a város a Luník IX lakótelepen.</p>

A földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium pályázati felhívásában kész építészeti terveket kínál azoknak a településeknek, amelyek a társadalom perifériáján élő romák lakásgondjait szeretnék megoldani. Ezt a lehetőséget használná ki a magisztrátus. A Luník IX lakótelepen tizenkét lakásos, háromszintes házat építenének, 634 ezer euróból. A költségek 95 százalékát finanszíroznák uniós támogatásból, a fennmaradó öt százalékot – 32 ezer eurót – a városnak kell előteremtenie. Martina Urik Viktorínová, a magisztrátus szóvivője elmondta, a város költségvetéséhez nem nyúlnak, a romaügyi kormánybiztos hivatalától kérnek támogatást. Egy 60 négyzetméter alapterületű lakás építési költségei nem haladhatják meg az 52 800 eurót. Az összeg húsz százalékát a lakás alapfelszereltségére fordíthatják. A pályázat egyik feltétele, hogy a bérlők legalább 80 százaléka roma legyen. A minisztérium feltételei alapján olyan családok lakhatnának a lakásokban, amelyek tagjai dolgoznak, büntetlen előéletűek, a gyerekeiket iskolába járatják és nincs tartozásuk. Minden érdeklődőt pontoznak, és a pontszámok szerint utalják ki a lakásokat. A város eddig tizennyolc olyan családot tart számon, amelyek megfelelnének a kritériumoknak, tizennégyben van legalább egy dolgozó felnőtt. Ha felépül a ház, a magisztrátus köteles öt évig fenntartani a projektet. Peter Kopjak, a házak tervezője több gonddal is számolt. Főleg a fűtés okoz gyakran gondot a Luník IX-en, a radiátorokat a lakosok nem egyszer eladják fémhulladékként, és kályhával fűtenek. Ezért a tervezett villanyfűtés mellé fafűtéses kazánt is tervez, fémradiátorok helyett pedig padlófűtés lesz a lakásokban.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?