Beiratkozási botrány: mit mondanak a számok?

<p>Magyar gyereket szlovák iskolába! &ndash; Bátorkeszin állt a bál a helyi szlovák iskola kampánya miatt. Mi lehet a háttérben? Megnéztük az adatokat: számok, trendek infografikákon és interaktív térképen.</p>

„Miért a mi iskolánkat választani? Azért, hogy a gyermeke ne szégyelljen beszélni állam nyelvünkön” – hirdette beiratkozási kampányplakátján a bátorkeszi szlovák iskola. A plakát rögtön kiverte a biztosítékot, a helyi magyarok felháborítónak, bántónak és megalázónak tartották a szlovák iskola kampányát. Az előzményekről itt olvashat többet.

A Komáromi járásban fekvő Bátorkeszi 3500 lakosával nagyközségnek számít. A falu magyar többségű, mint ahogy a környező települések is, ám a nemzetiségi arányok itt is a szlovákok javára módosultak az elmúlt évtizedekben.

A faluban két alapiskola van. A magyar tannyelvűt szinte csak a helyi családok gyermekei látogatják, a szlovák iskolába a szomszédos Búcsról és Madarról is hordják a gyerekeket. Az alábbi térképen a környező települések iskoláit tüntettük fel – pirossal a magyar, kékkel a szlovák iskola. Ha rákattint a jelre, a kinyíló ablakban az első szám az iskolába járó elsősök számát mutatja (2013/14-es tanév), a második pedig az iskola tanulói összlétszámát. Amint a térképen látható, annak ellenére, hogy eredetileg színmagyar vidékről van szó, minden második településen található szlovák alapiskola is.

Megnéztük a bátorkeszi alapiskolák beiratkozási adatait az elmúlt tíz évből – pontosabban azt, hányan kezdték meg a tanévet az adott iskolában.

Ezt összehasonlítva a szlovák iskola adataival látható, hogy a két intézmény tanulói összlétszáma kétharmad–egyharmad arányban oszlik meg a magyar és a szlovák iskola között.

Az utóbbi tíz évben a szlovák iskolába íratott gyerekek száma növekvő tendenciát mutatott, 2012-ben ugyanannyian, 2011-ben pedig egy híján ugyanannyian kezdték az első osztályt mindkét intézményben. 2013-ban törés állt be, a magyar iskolába kétszer több gyereket írattak be.

A szokatlan és botrányt kiváltó szlovák beiratkozási kampány hátterében az oktatási törvény tavaly decemberben elfogadott módosítása állhat. Ez ugyanis előírja a minimális tanulói létszámot, s emiatt veszélybe sodorhatja a szlovák iskolát. A törvénymódosítás miatt számos magyar kisiskola került veszélybe, ám amint a bátorkeszi példa is mutatja, a szlovák intézmények is áldozatai lehetnek az intézkedésnek.

A bátorkeszi szlovák iskola kampányát a napokban a Matica slovenská is védelmébe vette, többek között az Új Szót is támadásba véve. A következő napokban kiderül, szeptemberben hányan ülnek be a két iskola első osztályának padsoraiba. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?