Gyógyfürdői kezelések

<p>A gyógyfürdői kezelés alapvetően két célt szolgál. Egyrészt megelőző szerepe van, hogy a kezdődő betegség ne váljon krónikussá. Másrészt, ha a krónikus betegség mégis kialakult, a kúrával meghosszabbítható az az idő, amíg a krónikus beteg életminősége kielégítőnek mondható.</p>

 

Egyre nagyobb az érdeklődés a gyógyfürdők iránt, miközben „megfiatalodtak” a betegek, pontosabban a látogatók. Manapság ugyanis már nem csak kimondottan valamilyen konkrét betegségben szenvedők és orvosi beutalóval rendelkezők veszik igénybe, sokan pihenni járnak oda. A fürdők megújultak, és olyan szolgáltatásokat nyújtanak, hogy télen–nyáron egész családok találnak ott maguknak kikapcsolódási lehetőséget, a gyerekek sem unatkoznak. A gyógyvizes medencék mellett a legtöbb helyen kínálnak élménymedencéket, különböző masszázsokat, tornát, thermo spa kezeléseket, szaunát, a wellnes szolgáltatásokat a gyerekek is kipróbálhatják. Mindez kiváló feltöltődési lehetőség, aminek köszönhetően a gyógyfürdők a civilizációs betegségek kezelésére, megelőzésére is szolgálnak. Ilyen esetben azonban az ügyfél minden költséget saját zsebből áll. Akit viszont az orvos küld oda olyan diagnózissal, melyre hivatkozva – törvényből kifolyólag – előírható a gyógyfürdői kezelés, az egészségbiztosító részben vagy teljesen téríti a költségeket. A költségtérítés mértéke attól függ, hogy az orvos ajánlása alapján a biztosító milyen kategóriába sorolja a beteget. A súlyosabb esetek az A, az enyhébbek a B kategóriába tartoznak. Orvosi beutalót évente egyszer lehet kiállítani. Miután az orvos kitöltötte a kérvényt, le kell adni az illetékes egészségbiztosítóban, amely – ha nem kell kiegészíteni adatokat, ha egyszerű esetről van szó – általában 30 napon belül dönt. Fontos, hogy a diagnózis szerepeljen a hivatalos listán, valamint a betegnek ne legyen olyan másik betegsége, mely kizárja a gyógyfürdői kúrát. Például automatikusan elutasítják a kérvényét annak, aki fertőző betegségben szenved, alkoholista vagy drogfüggő. Bizonyos diagnózisok esetében a dohányzás is kizáró ok lehet.

A gyógyfürdő még akkor sem teljesen ingyenes, ha a biztosító teljes költségtérítést hagy jóvá. Egyrészt helyi adót kell fizetni, másrészt az útiköltséget is mindenki saját zsebből állja. Ha pedig kísérő személyre is szükség van, az további kiadásokkal jár, noha néhány esetben a biztosító az ő költségeihez is hozzájárulhat. Egészségkárosodott személyek esetében az orvos feltüntetheti a kérvényen, hogy betegnek kísérőre van szüksége, és kérheti a költségtérítés jóváhagyását. A 3 évesnél kisebb gyermekeket is kísérheti felnőtt személy.

Az orvos által előírt gyógyfürdői ellátás legalább 3 hétig tart, és naponta általában legalább 3 kúrát szoktak elrendelni. Az orvosnak kell meghatároznia, hogy a beteg számára mely gyógyfürdőkúra előnyös, hatásos. Ott-tartózkodása alatt a beteg rendszeresen felkeresi ottani kezelőorvosát, s ő írja elő a kúrák alkalmazásának minden feltételét (hőfokát, időtartamát, gyakoriságát, a fürdők számát, módját stb.), miközben figyelembe veszi a beteg aktuális egészségi állapotát. Csupán az orvosi utasítások betartásával várható pozitív eredmény. (sza, pravda)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?