Óriási hóvihar Romániában

Bukarest |

<p>Több mint háromszáz települést kell kiszabadítania a román hatóságoknak a hó fogságából az ország délkeleti részén a szerdai hófúvás nyomán: a vihar elvonultával csütörtök délelőtt két autópálya és 30 főút volt járhatatlan.</p>

A Fekete-tenger partján található Constanta és Tulcea megyében minden utat lezártak a viharos szél által emelt többméteres hótorlaszok miatt, a sürgős orvosi ellátást igénylő eseteket helikopterrel viszik kórházba. A fővárosból északi irányba induló A3-as, illetve a tengerpartra vezető A2-es autópálya teljes hosszában le van zárva a forgalom elől.
   

Fennakadások vannak a vasúti személyszállításban is: a törölt járatok száma elérte a 234-et, a közlekedő vonatok órákat késnek. A tengeri kikötőket viszont megnyitották csütörtökön és a repülőtereken is zavartalan a közlekedés, csak a jégtelenítési műveletek elhúzódása okoz tíz-húsz perces késést a felszállásnál.
   

Csütörtökön is szünetel a tanítás Bukarestben és 14 délkeleti megyében, másik öt megyében pedig csak a városi iskolák fogadták a diákokat.
   

Braila megyében a kormányt helyi szinten képviselő prefektust is menteni kellett, miután Gemenele községben ragadt behavazva: ez akár a tisztségébe is kerülhet. A Buzau megyei prefektust már leváltotta a miniszterelnök, miután hétfőn az újságírók kérdésére nem tudta megnevezni, melyik az az öt falu a megyéjében, amely el van vágva a külvilágtól.
   

Szerdán hat megyére adott ki vörös riasztást a román meteorológiai szolgálat a tengerparti Dobrudzsa térségében és Munténia keleti részén tomboló hóvihar miatt. Csütörtökön délelőtt a szél mérséklődött, a havazás pedig már hajnalban megszűnt.
    

A következő napokban sarkvidéki hideg éri el Románia térségét: Moldva északi részén és a Székelyföldön mínusz húsz, másutt mínusz tizenöt fok körüli fagy várható. Victor Ponta kormányfő kilátásba helyezte, hogy leállítják az ipari fogyasztók gázellátását, ha a lakossági fűtés veszélybe kerül.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?