Vonzó adóparadicsomok

Pozsony |

<p>Tavaly tovább nőtt azon szlovákiai cégek száma, amelyek a székhelyüket valamelyik adóparadicsomba helyezték át. A Bisnode Slovensko tanácsadó társaság elemzése szerint azonban a növekedés üteme jóval visszafogottabb volt, mint 2012-ben.</p>

Az elmúlt év végén 3853 olyan szlovákiai céget regisztráltak, amelyek adóparadicsomokban voltak bejegyezve. Ez ugyan 5,68 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az adóparadicsomba menekülő cégek számának a növekedési üteme azonban lelassult. Míg 2012-ben 553-mal nőtt az ilyen cégek köre, tavaly csak 207-tel. Milan Seliak, a Bisnode Slovensko igazgatója ezt azzal magyarázza, hogy az Európai Unió részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik az adóparadicsomokra, ami elbizonytalanítja a cégeket. Időközben azonban változott a helyzet a szlovák cégek által legkedveltebb célpontnak számító Seychelle-szigeteken is. „A Seychelle-szigeteken bevezetett új jogszabályok csökkentették az ország vonzerejét, amihez korábban elsősorban az egyszerű ügyintézés járult hozzá” – mondta Seliak. A Bisnode elemzése szerint idén várhatóan nem csökken jelentősebb mértékben a szlovák vállalkozók adóoptimalizálás iránti vágya és abbéli igyekezete, hogy vagyonuk biztonságát és tulajdonuk névtelenségét külföldön bejegyzett vállalatok által biztosítsák. A cseh cégek például nemrég felfedezték a Marshall-szigetek által nyújtott előnyöket, és példájukat a szlovák cégek is követik. „A Hawaii és Ausztrália között félúton található szigetállamot elsősorban a gyors ügyintézés és az anonimitás biztosítása miatt választják a cégek” – nyilatkozta Seliak. Az adóparadicsomok, vagy azok jellemzőit részben felmutató országok közül tavaly a legtöbb új szlovák vállalatot az Egyesült Államokban (99) jegyezték be. Egyidejűleg néhány offshore célország iránt csökkent az érdeklődés a vizsgált időszakban, ilyen volt Luxemburg, ahol 38-cal és Ciprus, ahol 12-vel csökkent az ott bejegyzett szlovák cégek száma az előző évihez képest. „A csehekkel ellentétben a szlovák cégek kezdik elhagyni Ciprust, ami elsősorban az ország instabil gazdasági helyzetével magyarázható. Luxemburgra pedig azért haragudtak meg, mert időközben enyhítette a banki titoktartással kapcsolatos jogszabályait, a cégek így már nem élvezhetnek olyan anonimitást, mint korábban” – vallja a Bisnode Slovensko igazgatója. A szlovák offshore vállalatok aránya jelenleg egyébként az összes Szlovákiában működő, közel 200 ezer cég nagyjából két százalékát adja. (SITA, mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?