Csökkent a vállalkozók adóparadicsomok iránti érdeklődése

Pozsony |

<p>Csökkent a szlovák vállalkozók adóparadicsomok iránti érdeklődése, 2013-ban a szlovák offshore vállalatok száma jóval lassabb ütemben nőtt mint egy évvel korábban.&nbsp;</p>

Ez a Bisnode Slovensko vállalati információs társaság elemzéséből derült ki, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.     A Bisnode adatai szerint, tavaly 207-tel 3853-ra emelkedett a cégközpontjukat adóparadicsomokban bejegyeztető szlovák cégek száma. Míg egy évvel korábban 553-mal nőtt a szlovák offshore vállalatok száma.     "A változás az Európai Unió és az Egyesült Államok adóparadicsomokra irányuló, folytatódó nyomásgyakorlásának következménye" - idézték Milan Seliakot, a Bisnode igazgatóját az elemzésben. Szerinte ez a nyomásgyakorlás váltotta ki azt is, hogy például a Seychelle-szigeteken úgy módosították a vonatkozó törvényi háttereket, hogy az ország a vállalati adminisztráció szempontjából már nem olyan vonzó mint korábban.     Az adóparadicsomok, vagy azok jellemzőit részben felmutató országok közül tavaly sok új szlovák vállalatot a Seychelle-szigeteken (40 új cég) és Panamában (32 új cég) jegyeztek be.     Az adott országokban székelő szlovák offshore cégek korábbi számához képest tavaly a Bahamák (114 százalékkal emelkedett a szlovák cégek száma) a Kajmán-szigetek (100 százalékkal nőtt a szlovák cégek száma) és Panama (52 százalékos növekedés) volt a legvonzóbb a szlovákiai vállalkozók számára.      A vizsgált időszakban ugyanakkor néhány offshore célország iránt tovább csökkent az érdeklődés a szlovák vállalkozók részéről, ilyen volt Luxemburg, ahol 38 százalékkal csökkent az ott bejegyzett szlovák cégek száma az egy évvel korábbihoz képest és Ciprus, ahol 2013 végén 12 százalékkal kevesebb szlovák offshore cég volt mint egy évvel korábban.     A Bisnode elemzői szerint a szlovák vállalkozók adóparadicsomok iránti érdeklődése az idén is a tavalyihoz hasonlóan alakul majd, vagyis nem lehet a szlovák offshore vállalatok számának drámai csökkenésével számolni. 2014-ben is megmarad a szlovák vállalkozók adó optimalizálás iránti vágya és abbéli igyekezete, hogy vagyonuk biztonságát és tulajdonuk névtelenségét külföldön bejegyzett vállalatok által biztosítsák - vélekedett Milan Seliak az elemzésben. Hozzátette: a cseh vállalkozók a tavalyi évben egy "új" offshore célországra, a Marshall szigetekre összpontosították figyelmüket, várhatóan ez a trend a szlovák vállalkozóknál is megjelenik.     Bár a szlovák offshore vállalatok számának növekedési üteme tavaly lassult, egészében véve az elmúlt évek során folyamatosan nőtt. Számuk tavaly ugyan csak 5,68 százalékkal emelkedett, az utóbbi hat év során viszont megduplázódott. Arányuk jelenleg az összes Szlovákiában működő, közel 200 ezer cég mintegy 2 százalékát adja. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?