Februártól olcsóbban tudunk pénzt átutalni az eurózónán belül

Pozsony |

<p>Februártól a szlovákiai banki ügyfelek számára is elérhető lesz az egységesített európai átutalási rendszer, közismert nevén a SEPA &ndash; jelentette be Karol Mrva, a jegybank pénzpiaci tranzakciós osztályának ügyvezető igazgatója.&nbsp;</p>

Az Egységes Euró Fizetési Övezetben (Single Euro Payments Area) a gazdasági élet szereplői tartózkodási helytől függetlenül, országhatáron kívül vagy belül, azonos feltételekkel (díjak, teljesítési idők, jogi keretek tekintetében), ugyanolyan egyszerűen és olcsón tudják majd fizetési műveleteiket végrehajtani, ahogy jelenleg saját országukban. Emiatt azonban februártól megváltoznak a bankszámlaszámok is. Míg jelenleg a hazai pénzforgalomban a nemzeti bankszámlaszámot használjuk, jövő hónaptól a Szlovákián belüli átutalásokkor is a nemzetközi bankszámlaszámot (IBAN) kell megadni. Ez utóbbit a bankok az általuk küldött számlakivonaton is közzéteszik, azonban a kereskedelmi bankok és a jegybank (www.nbs.sk) honlapján közzétett számológépnek köszönhetően bárki megtudhatja, mi is az ő nemzetközi kódja. 2016 februárjáig ugyanakkor a bankok átalakítják a nemzeti számlaszámot nemzetközire, vagyis akkor sem történik semmi, ha az ügyfelek az eddig használt nemzeti számlaszámot adják meg, hiszen ezt a bank ingyen átalakítja. A váltásról a bankok a honlapjukon is részletesen tájékoztatják az ügyfeleiket. „A SEPA-rendszer beindítása az euró bevezetésének a megkoronázása” – vallja Martin Barto, a Sberbank Slovensko elemzője, aki szerint a szlovákiai pénzintézetek már korábban olcsóbbá tették a nemzetközi átutalásokat. A Sberbank elemzője szerint a nemzetközi elektronikus átutalás 17 centbe, a bankfiókban megadott pedig 1,20 euróba kerül. A SEPA célkitűzéseihez az Európai Unió 28 tagállama, valamint Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia és Svájc is csatlakoztak. A 33 tagállam 490 millió lakosa és gazdasága évente mintegy 71,5 milliárd elektronikus tranzakciót bonyolít le egymás között. Az eurózónán belüli euró pénzforgalom „belföldivé” válik.Az eurózónán kívüli országok továbbra is nemzeti valutájukban bonyolítják le a belföldi fizetések túlnyomó többségét, a belföldi euró fizetéseket a külföldre irányuló fizetésekkel azonosan kezelik. Az euróövezeti tagállamokban 2014. február 1-től kötelező az áttérés a SEPA átutalásra és beszedésre. Az euróövezeten kívüli tagállamoknak legkésőbb 2016. október 31-én kell átállniuk az új rendszerre. A SEPA új szabályokat hoz a fizetési megbízásokban is. Eddig az egyes szolgáltatók ügyfeleinek ezt a bankban kellett elintézniük, februártól az ügyfelek a szolgáltatónál jelzik az igényüket, és a többit már a szolgáltató intézi el helyettük. Mindez azonban csak a február elseje után kötött szerződéseket érinti, vagyis a jelenleg érvényes fizetési megbízások február után is érvényesek lesznek. (SITA, mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?