A fényvisszaverő elem életet menthet

<p>Tovább javíthatják a baleseti statisztikákat a láthatósági elemeket viselő gyalogosok &ndash; állítja Jozef Drahovský közlekedésbiztonsági elemző. A vonatkozó jogszabály januártól kötelezi az út szélén sétáló gyalogosokat arra, hogy sötétben vagy rossz látási viszonyokban láthatósági elemeket viseljenek ruházatukon &ndash; mindezt községben is. Korábban ez a kötelesség csak a településeken kívül gyaloglókra volt érvényes.</p>

Az elmúlt években gyakran azért történtek tragikus közlekedési balesetek gyalogosok részvételével, mert a sofőrök az utolsó pillanatban vették őket észre. „Ráadásul sötét ruha volt rajtuk, tehát sötétben csak nagyon nehezen lehetett őket észrevenni. A fizika törvényei is igazolják, hogy a sötét háttérben sétáló sötét ruhába öltözött személyt nem lehet észrevenni, ha a közelében nincs más fényforrás vagy fényt visszaverő elem” – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Drahovský. Emlékezetett, a törvény új szabályozása gyakorlatilag csak azokra a falvakra és községekre vonatkozik, ahol nincs járda, gyalogosátkelő vagy ahol a gyalogosok valamilyen más oknál fogva kénytelenek az út szélén járni. Drahovský meggyőződése, hogy ha a gyalogosok megszokják a láthatósági elemeket és hordani fogják ezeket, akkor idővel javulnak a baleseti statisztikák is. Az elmúlt években történt balesetek alapján elmondható, hogy az esetek 72 százalékában romlott látási viszonyok között gázoltak halálra gyalogosokat. Minden ötödik, balesetet okozó gyalogos részeg. Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a gyalogosok rendszerint azért okoznak balesetet, mert váratlanul kilépnek az útra anélkül, hogy szétnéztek volna, esetleg azért, mert rosszul mérték fel a közeledő gépjármű távolságát. Nem kell feltétlenül mellényt viselni, elég ha a gyalogoson kar- és bokapánt van. Célszerű a láthatósági elemeket tartalmazó ruházat, kabátok viselete. Persze ennek is csak akkor van értelme, ha a fényt visszaverő sáv elég széles, a cérnavékony csíkoknak nincs túl nagy gyakorlati hasznuk. Aki megfeledkezik erről az előírásról, az 30 eurós bírságot kaphat.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?