Cristiano Ronaldo nyerte az Aranylabdát

Zürich |

<p>Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott futballistája nyerte el 2013-as teljesítménye alapján a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat, amelyet a FIFA zürichi gáláján adtak át hétfőn.</p>

Az legjobb férfi labdarúgó pedig Cristiano Ronaldo, a Real Madrid sztárja! A 28 éves Ronaldo 2008 után második alkalommal érdemelte ki az elismerést, amelyet korábban csak két portugál, a nemrég elhunyt Eusébio, valamint Luis Figo kapott meg.   
A Real Madrid támadója a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München francia szélsőjét, Franck Ribéryt, valamint az FC Barcelona elmúlt négy alkalommal aranylabdás argentin játékosát, Lionel Messit előzte meg a szavazáson.

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro 1985. február 5-én született a portugáliai Madeira szigetén, Funchal városában. Kezdetben a madeirai Andorinha nevű kölyökcsapatban futballozott, majd 12 éves korában leigazolta az ország egyik legnagyobb klubja, a Sporting Lisboa. Az első néhány év nehezen telt a fiatal játékos számára, mivel társai gyakran kinevették madeirai tájszólása miatt. 

 Az áttörést Bölöni László kinevezése hozta meg számára, az erdélyi szakember 2002-ben már a Bajnokok Ligája selejtezőjébe is benevezte Ronaldót, majd a bajnokságban is lehetőséget adott neki. Az év októberében a Moreirense elleni bajnokin volt először kezdő, s rögtön két góllal hálálta meg a bizalmat.    
Első profi szezonját követően számos európai élcsapat szerette volna szerződtetni. 2003 nyarán a Manchester United a Sportinggal játszott barátságos mérkőzést, Ronaldo pedig annyira jó teljesítményt nyújtott, hogy az angol futballisták hazafelé a repülőgépen arra kérték Sir Alex Ferguson vezetőedzőt, igazolja le a fantasztikus tehetséggel megáldott támadót. A szakember - és a klub - ezt meg is tette, 12,24 millió fontért. 
Manchesterben robbanékonysága és ördöngös cselei miatt pillanatok alatt kedvenc lett, ugyanakkor az Old Traffordon kívül - többek között "színészi képességei" miatt - korántsem kedvelték. Ráadásul a szigetországban sokak ellensége lett a 2006-os világbajnokságot követően, mivel a portugál-angol negyeddöntőben az ő "közreműködésének" köszönhetően állították ki klubtársát, Wayne Rooneyt. 
  Sir Alex Ferguson irányítása alatt játéka letisztult, sokszor öncélú megoldásait fokozatosan elhagyta és a 2007/08-as idényre pályafutása csúcsformáját érte el. Abban a szezonban 42 gólt szerzett - mindössze néggyel maradt el Dennis Law 1964-es klubcsúcsától -, a United visszavette a bajnoki címet a Chelsea-től, a Bajnokok Ligája döntőjében pedig az MU büntetőkkel nyert szintén a londoniak ellen. A fináléban Ronaldo gólt fejelt, igaz, a 11-es párbajban hibázott. Teljesítménye később Aranylabdát ért. Már annak az idénynek a végén is felröppent a hír, hogy a portugál csillag a Real Madridba igazol, ám ő még egy évig a manchesterieket erősítette, aminek újabb bajnoki cím lett az eredménye.   
Manchester United vezetősége 2009 nyarán már nem tudott ellenállni a Real Madrid ajánlatának és akkor világcsúcsot jelentő 94 millió euróért eladta a világklasszis játékost, akit közel 85 ezer szurkoló köszöntött a Santiago Bernabéu Stadionban.   
Ronaldo "szerencsétlensége", hogy abban az időszakban került a Real Madridhoz, amikor az ősi rivális FC Barcelona története egyik aranykorába lépett. Így egészen a 2011/12-es szezonban elért bajnoki címig be kellett érnie a második hellyel, ráadásul hozzá kellett szoknia ahhoz is, hogy rendre a Barca ásza, az argentin Lionel Messi mögött végzett egy-egy egyéni díj, így az Aranylabda szavazásakor is.    
A Real "sikertelensége" ellenére Ronaldo azóta is elképesztő ütemben termeli a gólokat és dönti a rekordokat. Így 2012 márciusában a Real Sociedad ellen megszerezte pályafutása 100. madridi bajnoki gólját is, amivel Puskás Ferenc csúcsát adta át a múltnak, az Aranycsapat kapitányának ugyanis 105 mérkőzésre volt ehhez szüksége, míg a portugálnak 92-re. Tavaly októberben már Puskás összes bajnoki góljánál (156) is többet jegyzett, jelenleg pedig 166-nál jár, így a fővárosiak örökrangsorában csupán Carlos Santillana (186), Alfredo Di Stéfano (216) és Raúl (228) előzi meg.      
A portugál válogatottban ugyanakkor még nem ért el kiugró sikert, bár tagja volt a 2004-es Európa-bajnokságon ezüstérmes és a 2006-os világbajnokságon negyedik helyezett csapatnak. Az előző évben mutatott fantasztikus teljesítményének csúcspontja a nemzeti csapathoz fűződik: a Zlatan Ibrahimovic vezette svédek elleni világbajnoki pótselejtezős párharcban két mérkőzésen négy gólt szerzett, amivel kijuttatta együttesét a nyári, brazíliai tornára.   
Ronaldo szeptemberben öt évvel, 2018-ig meghosszabbította szerződését Madridban, az éves fizetése 17 millió euró (5,1 milliárd forint).

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"133667","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]


A legjobb női labdarúgó a német Nadine Angerer. 
 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"133657","attributes":{"alt":"Nadine Angerer","class":"media-image","height":"480","title":"Nadine Angerer","typeof":"foaf:Image","width":"364"}}]]
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"133665","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]] A Puskás-díjat Zlatan Ibrahimovic nyerte. A díjat Orbán Viktor adta át. Íme a győztes találat:

A svéd Zlatan Ibrahimovic nyerte az év legszebb góljáért járó, idén ötödször átadott Puskás Ferenc-díjat, amelyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi éves gáláján vehetett át a győztes Orbán Viktor miniszterelnöktől. 
A Paris Saint-Germain csatára azzal érdemelte ki az elismerést, hogy 2012 novemberében az angolok elleni barátságos mérkőzésen csaknem 30 méterről, fantasztikus mozdulattal ollózott a kapuba. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"130641","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]   
A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas találatra a FIFA honlapján lehetett szavazni, majd november végétől már csak arra a háromra, amely addig a legtöbb voksot kapta. A másik két jelölt Neymar, az FC Barcelona brazil csatára és Nemanja Matic, a Benfica szerb középpályása volt.   
Az első ilyen elismerést a portugál Cristiano Ronaldo kapta, majd a török Hamit Altintop, aztán Neymar, tavaly pedig a szlovák Miroslav Stoch volt a díjazott. Az év csapata a FIFPro, a profi labdarúgókat tömörítő szervezet szavazása alapján: Manuel Neuer (német, Bayern München) – Dani Alves (brazil, Barcelona), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Thiago Silva (brazil, PSG), Philipp Lahm (német, Bayern München) – Andrés Iniesta (spanyol, Barcelona), Xavi (spanyol, Barcelona), Franck Ribéry (francia, Bayern München) – Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain), Lionel Messi (argentin, Barcelona)

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"133661","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"355","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]] 

FIFA-Aranylabda (az év legjobb férfi játékosa): Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
az év legjobb női játékosa: Nadine Angerer (német)
az év edzője férficsapatnál: Jupp Heynckes (német, Bayern München)
az év edzője női csapatnál: Silvia Neid (német, Németország)
FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain)
FIFA elnöki különdíj: Jacques Rogge (belga)
FIFA Fair Play-díj: Afgán Labdarúgó Szövetség
FIFA tiszteletbeli Aranylabda: Pelé (brazil)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?