Elhunyt Juanita Moore, az egyik első, Oscar-díjra jelölt afroamerikai színésznő

Los Angeles |

<div>Elhunyt Juanita Moore, aki egyik volt az első, Oscar-díjra jelölt afroamerikai színésznőknek.</div><div>&nbsp;</div>

Halálát unokája, Kirk Kelleykahn színész jelentette be, aki szerint Moore szerdán Los Angelesben, 99 évesen halt meg hirtelen. A színésznő pontos életkorára vonatkozólag eddig különböző adatok voltak forgalomban, az IMBD filmes adatbázis például 91 évesként ismeri.   
A Los Angeles-i születésű Juanita Moore-t az 1959-es Látszatéletben a főszereplő, Lana Turner afroamerikai partnereként nyújtott alakításáért jelölték a világ legrangosabb filmes elismerésére a legjobb női mellékszereplő kategóriában.   
A Fannie Hurst regényén alapuló Látszatélet (Imitation of Life), egy 1934-es film szentimentális remake-je egy fehér színésznő sztárrá válásért folytatott küzdelméről, egy fekete nőhöz fűződő barátságáról szól, és arról, hogy gyermekét egyedülálló anyaként hogyan segítik egymást ők ketten.   
Oscarra jelölték a Moore filmbéli lányát alakító, cseh-mexikói származású Susan Kohnert is, aki a filmben fiatal felnőttként fehér nőnek próbálja kiadni magát.    
A filmben a Turner alakította fehér nő filmsztárrá válik, míg Moore karakteréből cseléd lesz. A könnyfakasztó dráma nagy siker és sokak számára kultikus film lett.    
Más fekete bőrű színésznőkhöz hasonlóan Juanita Moore is többnyire szolgálót alakított korai szerepeiben. Első mozifilmjében, az 1949-es Kinkyben ápolónőt játszott. Ismertebb filmje még Az éneklő apáca (1966) és A vágyak találkozása (1988).    Juanita Moore volt az ötödik afroamerikai színész, akit Oscar-díjra jelöltek.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?