Meghalt a robbanáskor megsérült prágai palesztin nagykövet

Prága |

<p>Meghalt a prágai palesztin nagykövet, miután a lakásában szerdán délben történt robbanáskor súlyos sérüléseket szenvedett&nbsp; - közölte Andrea Zoulová prágai rendőrségi szóvivő. Dzsamal Muhammad Dzsamal a prágai katonai kórházban halt meg, ahová a robbanás után súlyos kéz- és lábsérülésekkel szállították.</p>

Könnyebb füstmérgezéssel a lakásból egy 52 éves nőt is a kórházba szállítottak, de őt kezelés után hazaengedték - mondta Pavlína Danková, a katonai kórház szóvivője. Meg nem erősített hírek szerint a nagykövet feleségéről volt szó.
   

A robbanás okait továbbra is vizsgálják. A cseh közszolgálati rádió jelentése szerint a lakásban egy ismeretlen eredetű pokolgép robbant fel, más forrás szerint viszont pirotechnikai eszköz. A Novinky.cz hírportál úgy értesült, hogy a nagykövet a lakásban elhelyezett páncélszekrényt akarta kinyitni, amikor a robbanószerkezet működésbe lépett.
   

"A vizsgálat folyamatban van. Többféle forgatókönyvvel dolgozunk, egyelőre egyetlen változatot sem lehet kizárni" - mondta Zoulová újságíróknak.
   

A rendőrség lezárta a palesztin diplomáciai képviselet környékét, s Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány is a helyszínre érkezett.
   

Cervícek szerint kizárható, hogy merénylet történt volna. "Egyetlen dolog sem mutat arra, hogy terrorista támadásról lenne szó" - mondta a CT24 közszolgálati hírtelevíziónak a rendőrfőkapitány.
   

A hírtelevízió szerint a diplomata valóban a nappaliban elhelyezett páncélszekrénnyel manipulált, amikor bekövetkezett a robbanás. Állítólag nem zárható ki, hogy a robbanószerkezet a biztonsági berendezés részét képezte, amelyet a Dzsamal hibásan kezelt.
   

A robbanás következtében a nagykövet súlyos fej, mellkas, kéz - és lábsérüléseket szenvedett. Hivatalos jelentés az eseményről továbbra sincs. Jirina Ernestová, a prágai mentőszolgálat szóvivője újságíróknak korábban megerősítette, hogy a diplomatát délután komolynak tűnő sérülésekkel a központi katonai kórházba szállították.
   

"A nagykövet állapota nagyon súlyosnak tűnik. Valószínűleg meg kell műteni" - mondta első nyilatkozatában, további részletek nélkül Ernestová. Később az orvosok elaltatták Dzsamalt, de életét már nem sikerült megmenteni.
   

"A diplomata halálának valódi okát csak boncolással tudjuk megállapítani" - nyilatkozott Daniel Langer, a katonai kórház vezető sebésze.
   

"A robbanás idején a nagykövet és családja tartózkodott a lakásban" - erősítette meg a cseh közszolgálati rádiónak a nagykövetség egyik munkatársa.
   

A palesztin nagykövet tavaly október közepén foglalta el hivatalosan prágai állomáshelyét. Dzsamal Muhammad Dzsamal csak néhány napja költözött be a vadonatúj, teljesen még be sem fejezett villába, amely a jövőben a palesztin nagykövetség épülete lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?