Ferenc pápa igazságot, békét és hitet sürgetett újévi szentmiséjén

Vatikánváros |

<p>Az egyház küldetéséről beszélt Ferenc pápa szerdán, az év első szentmiséjén a római Szent Péter-bazilikában. A déli úrangyala imádság (angelus) előtt tartott beszédében pedig a pápa békét és mindent jót kívánt az új évre a világnak.</p>

A pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából mondott szavaival az egyházfő a béke világnapján azt hangoztatta: mindannyian ugyanannak az emberi családnak vagyunk a tagjai, közös a sorsunk, s ezért mindenkinek egyaránt felelőssége a másik iránti tisztelet, a másik elfogadása az egymás közötti különbségekkel együtt.      A világ számos részén érzékelhető igazságtalansággal szemben nem maradhatunk közömbösek és mozdulatlanok. Mindenkinek kötelessége egy igazságosabb és szolidárisabb társadalom megteremtése - hangoztatta Ferenc pápa.     Megemlítette, hogy egy családi tragédiától sújtott férfi levelet írt neki, és a világban pusztító erőszak leállítását szorgalmazta.      "Hozzá csatlakozom én is: itt az ideje megállni!" - mondta a pápa. Hozzátette, a béke és igazság megteremtésének a családokban kell kezdődnie; ha ott béke van, a világban is béke lesz.     A pápa Szűz Mária közbenjárását kérte a békéért kiáltó, háborútól és erőszaktól elnyomott népekért. A párbeszéd és megbékélés bátorsága kerekedjen felül a bosszún, erőszakon, korrupción - fohászkodott az egyházfő.      Az úrangyala imádság végén a szentatya arra kérte a Szent Péter teret zsúfolásig megtöltő tömeget, hogy háromszor ismételje el: Mária, Isten szent anyja.      Szűz Mária istenanyaságának ünnepén a katolikus egyházfő Jézus és "mindannyiunk édesanyjának" oltalmába ajánlotta a világot, amely - ahogy Ferenc pápa újévi homíliájában fogalmazott - mindenekelőtt "igazságra, békére és Istenre éhezik és szomjazik".      A hívőkkel teli Szent Péter-bazilikában az egyházfő felidézte az 5. században tartott efezusi zsinatot, mely kihirdette Mária istenanyaságát. Arra emlékeztetett, hogy ezt követően épült a római Santa Maria Maggiore-bazilika, a nyugati világ első Mária-kegyhelye - pápává választása óta az egyházfő is gyakran jár ide imádkozni.      Mária kezdettől fogva kíséri az egyház útját, nehézségek és homály közepette is, amikor a hitet fenyegetés éri - mondta Ferenc pápa. Hangsúlyozta, hogy miközben a tanítványok hitét bizonytalanság rendítette meg, Szűz Mária hite rendíthetetlen maradt. Ferenc pápa arra biztatta egyházát, hogy a Mária sugallta örömteli misszióval végezze szolgálatát, "jókat és rosszakat egyaránt szeretve".      Ferenc pápa homíliája végén is arra kérte a hívőket, háromszor ismételjék meg azt, hogy Mária Isten anyja - ahogyan egykor az efezusi hívők is tették.      A szentmisén három kisfiú járult az oltárhoz napkeleti bölcsnek öltözve: a három apró király többek között tömjént adott át a misét bemutató pápának.      Az egyház január elsején ünnepli a béke világnapját - az idén immár 47. alkalommal. A Vatikán már december első felében nyilvánosságra hozta Ferenc pápa erre a napra írt, A testvériség a béke alapja és útja című üzenetét.      A Szent Egyed közösség tagjai szerdán a világ 78 országában, 700 városban tartottak békemenetet. A menet célállomása Rómában a Szent Péter tér volt.  (Frissítve: 13:23)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?