Szamoán, Kiribatiban és Sydney-ben már 2014 van

<p>Szamoa és Kiribati csendes-óceáni szigetországokban már megkezdődött az új év. Az ausztráliai Sydney tűzijátéközönnel üdvözölte 2014-et. A Line-szigetek mintegy 8000 lakója már közép-európai idő szerint 11 órakor átlépett 2014-be. A szigetcsoport nagyobb része Kiribatihoz tartozik. A Line-szigetek névadója, a 180. hosszúsági fok mentén húzódó nemzetközi dátumválasztó vonal régebben kettészelte Kiribatit: nyugati szigetei mindig &quot;le voltak maradva&quot; egy nappal.</p>

 A dátumválasztót azonban 1995-ben átrajzolták, hogy az országban egyszerre mindenhol ugyanaz a nap lehessen. Szamoa még csak harmadszor van a világ első újévköszöntői között, mivel 2011-ben került át a dátumválasztó vonal másik oldalára. Szamoa 2011. december 30-át egyszerűen átugrotta. Az egész ország 24 órával előbbre állította az óráját, így azóta nem utolsóként, hanem az elsők között üdvözölheti az új esztendőt.

Azért döntöttek így, mert az országot szoros kapcsolatok fűzik Ausztráliához és Új-Zélandhoz, ezért abba a dátum- és időzónába szerettek volna tartozni, ahová kereskedelmi partnereik. A váltás előtt Ausztráliában és Új-Zélandon már új munkahét, mikor Szamoán még csak a vasárnap kezdődött, ez pedig megnehezítette az üzleti forgalmat.

Szamoán a szilveszter ünneplése nyugati stílusú: nagy bálokkal és házibulikkal várták az új évet. A sziget belső vidékein azonban nincs petárdázás és tűzijáték, hanem úgynevezett faga'ofét, kétméteres ágyút készítenek bambuszból, ezt megtöltik kerozinnal, majd meggyújtják. A szomszédok azon vetélkednek, ki tud hangosabbat durrantani.

Sydney kikötőjében mintegy 1,6 millió ember gyűlt össze és kórusban számolta az óév utolsó másodperceit, üdvözölte az új esztendőt. Pontban éjfélkor - közép-európai idő szerint 14 órakor - az ausztrál nagyvárosban szikraözönben ragyogott fel a kikötő hídja, és gigászi tűzijáték kezdődött.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"132501","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

   

A város minden szilveszterkor rendkívüli ünnepet rendez. Ebben az évben a szervezők hét tonna tűzijátékot lőttek a levegőbe a kikötő hídjáról és a világhírű operaház tetejéről. A sydney-i operaház épületének vitorláiról kilőtt rakétákat kifejezetten erre az alkalomra gyártották, hogy ne tehessenek kárt az épület külső borításában. Több mint egy évtized múltán ez volt az első alkalom, hogy tűzijátékot lőttek fel az operaház vitorláiról.

Az ausztrál metropoliszban úgy becsülték, több mint egymilliárdan nézik otthon, televízión a parádé közvetítését. Az első tűzijátékot már 21 órakor meggyújtották, hogy azok a családok is ízelítőt kapjanak, akiknek kicsi gyerekeik miatt korán le kellett feküdniük.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"132502","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?