Titkos adatgyűjtés - Spiegel: az NSA feltűnés nélkül megfertőzheti a célszemélyek számítógépét

Berlin |

<div>Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) feltűnés nélkül képes célszemélyek számítógépét kémprogrammal megfertőzni - derül ki egy NSA-dokumentumból, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra honlapján a Der Spiegel című német hírmagazin.</div><div>&nbsp;</div>

A fertőzés úgy történik, hogy a kinyert adatforgalomhoz egy NSA-szerver kiegészítő programkódot ad hozzá. Az Edward Snowdentől, az NSA volt szerződéses alkalmazottjától származó dokumentumok szerint a rendszer Quantum név alatt működik.   
A német magazin ezenkívül további információkat tett közzé arról, miképp tud az NSA a különböző számítástechnikai eszközökhöz jogtalanul hozzáférni. A Spiegel honlapján az ügynökség kémkedési technikákat ismertető belső katalógusából közölt részleteket. Szerepel köztük például 30 dollárért (6480 forintért) egy preparált monitor kábel, amellyel az ember egy radar segítségével a képernyő tartalmát távolról le tudja olvasni. Az említett katalógusban egy mobiltelefonok megfigyelésére alkalmas GSM bázisállomás értékét 40 ezer dollárra (8,6 millió forint) becsülik.   
A Spiegel információi szerint az NSA rendelkezik beépíthető egységekkel számítógép- és hálózati technológiák előállítóinak (többek között a Cisco, Dell, Juniper, Hewlett-Packard, valamint a kínai Huawei) berendezéseihez. Az amerikai Cisco egy vasárnapi blogbejegyzésben aggodalmát fejezte ki az új leplező információk miatt. John Stewart, a Cisco elnökhelyettese a Spiegel jelentésére válaszul azt írta: "rendkívül aggaszt minket bármi, ami hatással lehet termékeink sértetlenségére és vásárlóink hálózatára". A Cisco egyúttal közölte azt is: nem tud arról, hogy termékeinek bármilyen gyenge pontja lenne.   
A Spiegel arról is beszámolt az NSA belső dokumentumaira hivatkozva, hogy az NSA TAO csoportja (a különleges informatikai támadásokra szakosodott, úgynevezett méretre szabott hozzáférési műveletek egysége) a célba érés előtt képes eltéríteni a laptopokat és számítógép-alkatrészeket tartalmazó szállítmányokat a saját kis "titkos műhelyébe", hogy ott kémszoftvereket telepítsen fel rájuk, amelyek segítségével az amerikai hírszerzésnek távoli hozzáférést biztosítanak a kiszemelt eszközökhöz.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?