Mire lesz szükségünk a behavazott utakon

<p>&nbsp;Olvasóink túlnyomó többsége olyan vidéken él, amelyre nem jellemző a hosszan tartó hófúvás. Télen viszont mindenkivel előfordulhat, hogy hirtelen havazás miatt bajba kerül az úton. Erre is fel lehet készülni. Tudja, mi mindenre van szükség az autóban ahhoz, hogy rossz időben semmi se lepje meg az úton?</p>


A téli hónapok nemcsak az autónak, a sofőrnek is nagy kihívást jelentenek. Nem kis tapasztalat kell ahhoz, hogy a behavazott, jeges utakon biztonságosan és magabiztosan tudjon valaki vezetni. Az autó műszaki állapota és felszerelése is kulcsfontosságú ebben az időszakban. Télen a fagy, jég, hó és a rossz látási viszonyok nehezítik a leginkább a sofőrök dolgát.

Nagyon sok problémát megfelelő felkészüléssel elkerülhet. Ha a gépkocsija téli szervizelésének nem szentelt sok figyelmet, a legfontosabb dolgokat még most is beszerezheti, lehetőleg még mielőtt a hegyekbe indulna autójával. A téli gumiabroncsokat már néhány hete le kellett volna cserélni, a fagyálló folyadékokról sem szabad megfeledkezni, de ez nem minden.

Ha dízel, akkor „teli tank”

Sok autós hangoztatja, hogy a dízelmotorok begyújtásával télen gondok vannak; s hogy minél nagyobb fagyok állnak be, a problémák annál nagyobbak. Azt már viszont kevesen tudják, hogy miért van ez így.

Problémák főként azokkal az autókkal lehetnek, amelyekben nyári dízelolaj van. A meghatározott szabványok szerint ennek fagyálló képessége nulla fokig terjed. Ha magasabban fekvő területre utazik autójával, s pár napig nagyobb fagyban nem használja, könnyen meglehet, hogy nem fogja tudni begyújtani. A nyári dízel üzemanyagban ugyanis nulla fok alatt paraffinkristályok keletkeznek, minek következtében az üzemanyag besűrűsödik, eltömíti a vezetékeket és a szűrőt. Így aztán lehetetlen begyújtani a motort. A benzinkutakra viszont épp ezért már ősszel úgynevezett téli üzemanyagot szállítanak, melynek fagyálló képessége -22 fokig terjed. Akik általában kevés kilométert vezetnek le, s a tartályukban még nyári dízel van, azoknak érdemes minél előbb teletankolni a tartályt a téli keverékből, hogy a két üzemanyag tökéletesen összekeverődjön.

Jégkaparó és hólánc

A jégkaparó és a kis seprű a hó elkotrására ugyanolyan fontos, mint a téli gumiabroncs. Nem árt, ha a csomagtartóban egy kisebb zsák homokot is hord, elhiheti, milyen hálás lesz érte, ha befagyott és csúszós úton gondja lesz az elindulással. Ha nincs kéznél homok, egy darab régi szőnyeg is megteszi.

Soha ne induljon útnak befagyott szélvédővel, visszapillantó tükörrel vagy úgy, hogy az autó tetején hóréteg van. Azon túl, hogy közúti balesetet okozhat, a rendőrök is megbüntethetik.

Természetesen a hóláncról sem szabad megfeledkezni. Ha hegyekbe készül, néhány útszakaszon kifejezetten elengedhetetlen a lánc. Nem elég, hogy nálunk legyen a lánc, fontos, hogy fel is tudjuk szerelni. Ezért tanácsosabb otthon, a parkolóba vagy a garázsban legalább egyszer kipróbálni, hogyan kell felhelyezni a kerekekre.

Ajtók és zárak

Az ajtók zárára is gondolni kell. A zárakat speciális szilikon tartalmú spray-vel kell kezelni. Az ajtók gumitömítései ugyanis télen sokkal gyorsabban rongálódnak, keménnyé és durvává válnak. A speciális gumiápoló szereknek köszönhetően lágy és tartós marad ez a felület.

Zseblámpa

Télen különösen fontos, hogy az autóban működő zseblámpa is legyen. Sokkal korábban sötétedik, és soha nem tudhatjuk, mikor kell valamit megszerelni vagy kicserélni sötétben. A sofőrök többsége rendszerint a homloklámpát részesíti előnyben, melynek köszönhetően mindkét keze szabadon marad.

A legmodernebb, mechanikus, kézi feltöltésre működő LED zseblámpák is hasznosak. A klasszikus elemek ugyanis télen sokkal gyorsabban lemerülnek.

Meleg ruha, ital és feltöltött mobil

Ha hosszabb útra készül, ajánlott meleg tartalékruhát vagy pokrócot is az autóba tenni, szükség esetén ez kellő védelmet nyújt a nagy fagyban.

Meleg teát vagy legalább egy üveg vizet is vigyen, soha nem tudhatja, mennyi időt tölt majd az autóban, hófúvásban. Ezért fontos gondolni arra is, hogy az autóban kellő mennyiségű üzemanyag legyen.

A feltöltött mobiltelefon is elengedhetetlen, hogy szükség esetén segítséget tudjon hívni. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?