Szepsi miatt büntetés fenyegeti a rendőröket

Pozsony |

<p>Bűnvádi eljárást kezdeményezett a szepsi és a somodi roma telepeken júniusban tartott rendőrségi razzia kapcsán a főügyészség. Először az Eperjesi Kerületi Ügyészség vizsgálta a rendőrség akcióját, mely során több mint 30 roma szenvedett sérüléseket.</p>

Az összegyűjtött bizonyítékokat továbbították a Főügyészségnek. „Az összes szükséges alapanyag áttanulmányozása, az emberjogi biztossal és a romaügyi kormánybiztossal való egyeztetés után arra a következtetésre jutottunk, hogy megalapozott a razzia kapcsán bűnvádi eljárást kezdeményezni” – nyilatkozta Andra Predajňová, a Főügyészség szóvivője. A június 19-én tartott rendőrségi bevetést a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztálya is megvizsgálta, ám semmilyen mulasztást nem észlelt. A vizsgálat során nem hallgatták ki az érintett telepeken élő romákat, a rendőrség eljárására az ENSZ is magyarázatot kért. Az eperjesi ügyészség szóvivője, Marián Spišák nem hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy a rendőrök ellen, akik részt vettek a bevetésen, bűnvádi eljárást kezdeményeznek-e vagy sem. Azt beismerte, hogy telefonon utasítást kaptak a Főügyészségtől az eljárás megkezdésére, ám írásban még szerinte semmit sem kaptak. „A rendőrök betörtek a szobába, elkezdtek verni s azt kiabálták, hogy minden szóért, amit mondok, még egy ütést kapok. Semmit sem kérdeztek, csak könyörtelenül püföltek mindenkit, aki az útjukba került” – emlékezett a razziára Milan Hudák, a somodi roma telep egyik lakosa. A romák alapvető emberi jogainak megsértését Jana Dubovcová ombudsman is kifogásolta. Szerinte az egyenruhásoknak engedély kellett ahhoz, hogy belépjenek a romák lakásába, s házkutatást tartsanak ott. „Néhány gyanúsítottat kerestek az akció során, s abban bíztak, hogy önként kimennek azokból a házakból, ahol elrejtőztek” – olvasható Dubovcová jelentésében. Dubovcová levelét Robert Fico miniszterelnöknek is elküldte, ám a kormányhivatal iktatójában csak második próbálkozásra vették át. Az elutasítás oka abszurd volt: először nem tetszett nekik a betűtípus, amellyel a jelentést írta. A belügyminisztérium respektálja a Főügyészség eljárását. „Legalább végre kiderül, hogy az ombudsman hazudik, és félrevezeti a közvéleményt. Olyan törvényszegők vallomására alapozta jelentését, akik nem tettek eleget a rendőrök utasításainak” – mondta Robert Kaliňák belügyminiszter. Meggyőződése, hogy az ügyészség is csak arra a következtetésre jut a vizsgálat során, hogy a rendőri beavatkozás jogszerű volt. (dem, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?