Mennyit követelhet a végrehajtó?

<div>Tartoztam a szociális biztosítónak 57,87 euróval, amit a figyelmeztetés ellenére nem tudtam mindjárt megfizetni, erre a biztosító rám küldte a végrehajtót, aki csaknem kétszer annyit követelt már. Ezek után kifizettem mindkét összeget, csak véletlenül a végrehajtónak szánt pénzt is a biztosító számlájára küldtem. Azóta már kétszer nem kaptam nyugdíjat, és a végrehajtó további 114 eurót követel tőlem. A biztosítóval ugyan tisztáztam a hibát, az meg is ígérte, hogy az 57,87 eurót visszaküldi nekem, de a végrehajtót nem tudom lerázni.</div><div>&nbsp;</div>

A végrehajtás költségeit a 233/1995-ös végrehajtási törvény (Exekučný poriadok) 196. és azt követő paragrafusai, valamint a 288/1995-ös igazságügy-minisztériumi rendelet (Vyhláška o odmenách a náhradách súdnych exekútorov) határozza meg. A konkrét fizetendő összeg függ a behajtott követelés értékétől, valamint a végrehajtási eljárás stádiumától. Az első fordulóban a végrehajtó írásban értesíti az adóst a végrehajtási eljárás megkezdéséről, és feltünteti az eddig felmerült végrehajtási költségeket, valamint figyelmezteti a kötelezettet, hogy ha nem rendezi tartozását, a végrehajtás költségei tovább nőhetnek, melyek értékét előzetesen kiszámolja (predbežné trovy exekúcie). A végrehajtás költségei: a végrehajtói díj, mely a behajtott összeg 20 százaléka (de legalább 33,19 euró), a végrehajtás során felmerülő tényleges – célszerűen ráfordított – kiadások (pl. postai költség, fénymásolat készítésének költsége, utazási költség, szakértői díj, különböző illetékek és a végrehajtás foganatosításával járó más költségek) és a kiesett munkaidő megtérítése (náhrada za stratu času pri vykonaní exekúcie). Az utóbbi kategóriába tartozik a végrehajtónak a székhelyén kívül az ügyben végzett tevékenysége és utazással töltött ideje. Ha a végrehajtó áfa-fizető, a 20 százalékos áfát is hozzá kell számítani a fizetendő összeghez. Ha a kötelezett a végrehajtási eljárás megkezdéséről szóló értesítés kézbesítését követő 14 napos határidőn belül rendezi az addig felhalmozott tartozását, a végrehajtó felhagy a végrehajtási eljárással. Ilyenkor a rendes végrehajtói díj felét kell csak kifizetnie (plusz az addig ráfordított egyéb költségeket). Ha a végrehajtó hibásan számította ki a végrehajtás költségeit, ellenük a kézbesítést követő tizennégy napos határidőben emelhet az adós kifogást (námietka) a végrehajtónál, melyről aztán a bíróság dönt. Ha olvasónk nem fizette meg az első kézbesítést követő tizennégy napon belül a teljes követelést, tovább folyik ellene a végrehajtási eljárás a maradék adóssága miatt, de ekkor már végrehajtói díjként a behajtott összeg 20 százalékát kell kifizetnie. Ehhez az összeghez kapcsolódnak az eljárás során keletkező további költségek (pl. újabb postaköltség, telefondíj) és a késedelmi kamat. A nyugdíj a kötelezett olyan bevétele, melyből levonható a tartozása, azonban nem szabad egyszerre lefoglalni a havi nyugdíj teljes összegét. A törvény által megszabott minimális összeghez (základná suma) nem nyúlhat a végrehajtó. Ez a hatályos 268/2006-os kormányrendelet alapján a létminimum 60 százaléka, ha pedig más személyeket is eltart a kötelezett, további 40, illetve 25 százaléknyi részt kell érintetlenül hagyni. Veszelei Viktória jogász(A cikk tájékoztató jellegű, nem minősül jogi tanácsadásnak.)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?