Aláírták a koalíciós szerződést Németországban

Berlin |

<p>Aláírták hétfőn Berlinben a nagykoalícióról szóló szerződést a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) vezetői, a következő német kormány munkáját megalapozó dokumentumot a szeptemberi parlamenti választások utáni 85. napon véglegesítették.</p>

A szerződést Angela Merkel ügyvezető kancellár, a CDU elnöke, Sigmar Gabriel, az SPD elnöke és Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke, valamint a három párt főtitkára és parlamenti frakcióvezetője írta alá.     A megállapodás "jó alapot biztosít Németország jövőjének alakításához" - hangsúlyozta Angela Merkel. A nagykoalíció "nagy feladatok elvégezésére kötött koalíció" - fogalmazott. A három párt gondoskodni akar arról, hogy a német emberek a ciklus végén, 2017-ben "még jobban éljenek, mint ma" - mondta a politikus a törvényhozás alsóháza, a Bundestag képviselői irodaházában rendezett aláírási ünnepségen, amelyen 700 vendég vett részt.     A "nagykoalíció a kisemberekért" dolgozik majd - emelte ki Sigmar Gabriel.     Horst Seehofer azt hangsúlyozta, hogy "nagy beszédek helyett most már el kell kezdeni kormányozni".    A 185 oldalas, Németország jövőjét formálni című koalíciós szerződés kidolgozásában 300-nál is több politikus vesz részt, a munka több mint egy hónapig tartott. Az előzetesen november végén aláírt szerződést időközben jóváhagyták a konzervatív uniópártok vezető testületei, az SPD-nél pedig pártszavazást tartottak róla. A tagság 75,96 százaléka szavazott arra, hogy a szociáldemokrata párt fogadja el a szerződést, így a 2005-2009-es ciklus után újra nagykoalíció alakul Németországban.    Joachim Gauck államfő hétfőn hivatalosan javasolta a Bundestagnak, hogy válassza meg ismét kancellárnak Angela Merkelt. A kormányfőválasztást a Bundestag keddi ülésén tartják meg, és várhatóan még aznap leteszik hivatali esküjüket az új kabinet tagjai.     A kancellár a kormány programját várhatóan január elején ismerteti a törvényhozás alsóházában.    Angela Merkel 2005 óta kancellár. Harmadik kormányába - a második világháború utáni Németország harmadik nagykoalíciós kormányába - a CDU 6 minisztert és 2 tárca nélküli minisztert delegál, míg az SPD 6 minisztert és 1 tárca nélküli minisztert, a CSU pedig 3 minisztert küld.    A CDU/CSU-nak és az SPD-nek együtt 79,8 százalékos többsége van a Bundestagban, a kormánypártok így akár az alkotmányt is módosíthatják.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?