Jövőre csökken a szemétdíj Rimaszombatban

Rimaszombat |

<p>Jövőre négy euróval csökken a szemétdíj Rimaszombatban. A város újabb szemetesautót és konténereket vásárol. 2014-ben a be nem fizetett adó behajtására új részleget alakítanak ki a városi hivatalban.</p>

Rimaszombatban hozzávetőlegesen másfél éve a közterület-fenntartó vállalat gyűjti össze a kommunális hulladékot. A város három használt, de még jó állapotban levő szemetesautót vásárolt erre a célra. Korábban 20 euró volt az éves a szemétdíj, 2013-ban 17 euróra csökkentették. Katarína Kochanová, a városi hivatal gazdasági osztályának vezetője elmondta, idén – október végéig – 114 ezer eurót spóroltak meg a kommunális hulladékért kirótt adóból. Közben az idei szemétdíjat eddig a lakosság mintegy 81 százaléka fizette be. A beterjesztett helyi érvényű rendelet 15 euróra csökkentette volna az összeget. Végül Eva Bornayová képviselő javaslatát fogadta el a képviselő-testület, aki 2014 januárjától 13 eurós szemétdíjat javasolt. A hatályos törvények értelmében a megtakarított összeget vissza kell forgatni a hulladékgazdálkodásba. Tibor Barto új gépek beszerzésére költené a pénzt. A közterület-fenntartó vállalat igazgatója, egy úgynevezett multicar gépet vásárolna, ezt a belváros, illetve a sétálóutca kukáinak kiürítésére használnák. Szükség lenne továbbá egy közúti seprőgépre, ilyenből csak egy működőképes van. A pénzből továbbá 400 darab 1100 literes konténert vásárolnak. Jelenleg a Brantner cégtől bérlik őket. A bérleti szerződés jövő nyáron jár le. Ha megvásárolják a konténereket, akkor jövőre további megtakarítások várhatók. Jozef Šimko polgármester újabb szemetesautót vásárolna. Véleménye szerint a közterület-fenntartó vállalat a város és a hozzá tartozó települések mellett, további 4–5 községben gyűjthetné össze a kommunális hulladékot. „Figyelni fogjuk a felhívásokat, Nagybalog mellett további községekből is mi szállíthatnák el a hulladékot” – mondta a polgármester. A városnak 1,33 millió eurós kintlévősége van a be nem fizetett szemétdíjakból, az összeg az elmúlt 15 év alatt halmozódott fel. Jozef Šimko elmondta, januártól új részleggel bővül a városi hivatal, a három alkalmazott feladata a tartozások behajtása lesz. Egyelőre nem tisztázott, átszervezéssel vagy új munkaerő felvételével alakítják-e ki az új részleget. „2014. július 1-jétől szeretném megoldani a hulladék szelektálását is. A gyűjtőudvart a volt kaszárnya területén alakíthatnánk ki, ehhez azonban először egy hulladékválogató berendezéset kell beszereznünk” – magyarázta Jozef Šimko.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?