Solymos: Megtört a jég, idegen nyelv lehet a szlovák a magyar iskolákban

Pozsony |

<p>A Szlovák&mdash;Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság tegnapi ülésén a szlovák oktatásügyi minisztérium képviselője, Ján Jaraba nyíltan elismerte: a minisztérium azt a nézetet képviseli, hogy a szlovák nyelvet idegen nyelvként kell tanítani a kisebbségi iskolákban.&nbsp;</p>

Solymos László, a Híd alelnöke és parlamenti frakcióvezetője mérföldkőnek tartja ezt a kijelentést. „A minisztérium malmai lassan őrölnek, de úgy tűnik, többéves igyekezetünk, amelyet már a Híd 2010-es választási programjában is megfogalmaztunk, most végre beérik. Most már a minisztérium is belátja, mindenkinek az az érdeke, hogy a magyar iskolába járó diákok tisztességesen megtanuljanak szlovákul. Ez annál is inkább fontos, mert a gyereküket szlovák iskolába írató magyar szülők többnyire éppen a szlováknyelv-oktatás hiányosságai miatt döntenek így“ – jelentette ki a vegyes bizottsági ülés után Solymos László. A Híd a kisebbségi oktatásügyet érintő minden dokumentumában hangsúlyozta ennek a szemléletváltásnak a fontosságát. Erre a szlovák nyelvet oktató szakpedagógusok is évek óta figyelmeztetnek: valódi nyelvtudásra csak úgy lehet szert tenni, ha az idegen nyelvek oktatásának a módszertanát alkalmazzák.  Solymos László hozzátette: „Remélem, ezzel elindul az érdemi szakmai munka is, azaz minél előbb kiadják azokat tankönyveket és bevezetik azt a módszertant, amely(ek) tükrözi(k) ezt a szemléletváltást. Örülünk, hogy amit évek óta mondunk, most hivatalos szinten is megjelent. Bízunk benne, hogy ezzel eloszlathatjuk azt a tévhitet, miszerint a gyerekek a magyar iskolában nem tanulnak meg szlovákul, és ezért nem fognak tudni érvényesülni." 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?